Ľubomír Hudačko Zo Slovenska

Dominanty Prešova trochu inak: Lucia ich nakreslila a vytvorila aj omaľovánku, FOTO

Tvorba, ktorá vás zaujme na prvý pohľad. Takú tvorí Lucia Chocholáčková, ktorá zároveň z obrázkov prešovských dominánt vytvorila aj svoju omaľovánku.

Ilustračný obrázok k článku Dominanty Prešova trochu inak: Lucia ich nakreslila a vytvorila aj omaľovánku, FOTO
11
Galéria
Zdroj: Lucia Chocholáčková

Lucia vytvorila omaľovánku, ktorá hýri pestrými farbami a štýlom. A určite vás zaujme aj to, že nakreslila do nej hneď niekoľko prešovských dominánt.

Dokonalé arkády

„V mojej omaľovánke som chcela zachytiť čo viac dominánt Prešova, ale keďže aj pri ostatných mestách mám iba 10 obrázkov, tak som sa snažila vybrať tie najkrajšie pre túto publikáciu. Na námestí sa nachádzajú prekrásne meštianske domy, tak pekné, že bolo ťažké si z nich vybrať. Rákocziho palác je pre mňa úžasný ako zvnútra tak aj zvonku, nielen preto, že je v ňom múzeum. Dom je vyzdobený oblúčikmi a neskutočne dokonalými arkádami. Zakaždým obdivujem prácu remeselníkov,“ povedala pre náš portál ilustrátorka Lucia Chocholáčková.

Spomenúť je nutné aj Dóm sv. Mikuláša. Monumentálna stavba v strede námestia je neprehliadnuteľná a Lucia má spomienky, ako sa často pri nej s niekým stretávala, pretože tvorí srdce Prešova.

Mesto umelcov

„Pocit jedinečnosti a energie mám vždy, keď vstúpim do kostola. Je hlavnou dominantou v mojej Omaľovánke, ktorú by som chcela predávať priamo v Prešove v Mestskom informačnom centre,“ prezradila nám. Omaľovánka pre deti a dospelých je zložená z vrchnej obálky, ktorá je celofarebná, prvý list je zoznam farebných obrázkov a 10 listov je v čiernobielej forme pripravených na každého kreativitu. Pevný výkres umožnuje maľbu ceruzkami, farbami alebo fixami.

Prešov je pre autorku srdcovka a ako vraví, prežila v ňom nádherných päť rokov na univerzite, pretože je absolventkou Fakulty výtvarnej výchovy v Prešove. „Nie nadarmo sa mu hovorí mesto umelcov, pretože toto mesto žije a dýcha kultúrou. Keďže som tu nielen študovala, ale aj bývala na internáte, mala som možnosť precítiť mesto oveľa viac,“ povedala.

Lucia pritom žije a pracuje v Michalovciach. Architektúra, mestská scenéria a ich oživenie sú v jej tvorbe veľmi frekventované. Ľudia jej píšu, že sa im zdá, že z jej obrazov ich oslovujú príbehy a vidia, ako sa neustále pohybujú a dokonca navzájom komunikujú.

Vedie aj kurzy a workshopy

Lucia je výtvarníčka a jej profesia je pre ňu zároveň aj koníčkom. Venuje sa i maľovaniu obrazov, vystavuje a chodí po svetových výstavách. „Pracujem paralelne na viacerých umeleckých projektoch. Vytvorila som si aj vlastnú módnu značku, ide o potlač oblečenia autorskými motívmi. V nej prezentujem slow fashion, kde využívam prírodné materiály a sú šetrné k prírode,“ prezradila. Okrem toho vedie umelecké kurzy a workshopy pre deti a dospelých na tvorbu zaujímavých predmetov. Inšpirujú sa mnohokrát prírodou, históriou ale aj modernými alebo módnymi technikami.

A jej spomínanú tvorbu si už môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Lucia nádherne nakreslila prešovské dominanty: A vytvorila z nich omaľovánku
11
Galéria
Zdroj: Lucia Chocholáčková
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM