Správy Zo Slovenska

Prvý komerčný let Washington - Bratislava má trpkú príchuť Covidu-19

Slováci, Slovinci, Česi a Maďari, ktorí uviazli v Amerike, dnes v noci doleteli do Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku Prvý komerčný let Washington - Bratislava má trpkú príchuť Covidu-19
6
Galéria
Zdroj: TASR

Tento repatriačný let je zároveň prvým komerčným letom z Washingtonu priamo do Bratislavy.

Nielen Slováci

Na palube lietadla bolo takmer 300 ľudí nielen slovenskej národnosti. Prepravca podľa svojich slov pripravoval let v koordinácii s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a so slovenskou ambasádou, ale aj s českou, maďarskou a slovinskou ambasádou. Lietadlo teda z USA prepravilo aj občanov týchto krajín.

Prvé dva repatriačné lety prišli z Londýna. Dnes (v piatok) je ešte v pláne jeden odlet do nórskeho Osla, v nedeľu odlet do Štokholmu a prílet z neho.

Repatriačné lety

Od zákazu civilných letov, teda od 13. marca, sa zatiaľ realizovalo alebo sa plánuje celkovo sedem repatriačných letov. Ide o prílety z Veľkej Británie a odlet do nej, prílety z USA či zo Švédska a o odlet nórskych občanov do ich krajiny.

„Cestujúci, ktorí priletia na Slovensko, sú priamo z letiskovej plochy po absolvovaní pasovej/hraničnej kontroly a vyzdvihnutí batožiny prepravení do určených zariadení Ministerstva vnútra SR, kde sú im vykonané testy na ochorenie COVID-19. Po negatívnych výsledkov sú prepustení do domácej karantény, kde zotrvajú celkovo od príletu spolu 14 dní,“ vysvetlila hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková.

Predĺžený zákaz

Zákaz civilných letov z bratislavského letiska platil pôvodne do 7.00 h dňa 27. marca, rezort dopravy zákaz predĺžil o ďalších 14 dní, teda minimálne do 10. apríla.

„V období zákazu letov, od 13. do 27. marca vrátane, bolo z/do Letiska M. R. Štefánika pôvodne plánovaných 15 charterových a 396 pravidelných letov, ktoré museli byť zrušené,“ uviedla Veronika Ševčíková.

Repatriačný len z USA 2
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM