han Zo Slovenska

Dorazili k nám silné BÚRKY: Na Záhorí vyčíňala SUPERCELA a padali krúpy s priemerom 5 cm!

Narobili škody! Na západe Slovenska udreli silné lejaky s krupobitím a supercelou. Tá na naše územia prešla zo susedného Česka a dokonca po nej zostali škody.

Ilustračný obrázok k článku Dorazili k nám silné BÚRKY: Na Záhorí vyčíňala SUPERCELA a padali krúpy s priemerom 5 cm!
Zdroj: iMeteo.sk , Tom Nemček/imeteo.sk

Ako informuje portál o počasí imeteo.sk., počas dňa vládli vysoké teploty a bolo dusno a vlhko, z čoho čerpajú energiu búrky.

„Supereclárne búrky, ktoré prinášali silnejšie poryvy vetra a krúpy sa začali tvoriť predovšetkým nad oblasťou Českej republiky a postupovali smerom k juhovýchodu. Prvá supercela dorazila na naše územie z Moravy do oblasti Nového Mesta nad Váhom, kde priniesla výraznejšie zrážky a menšie krúpy. K oveľa silnejšej búrke ale došlo na Záhorí. Z oblasti Břeclavska sa nad Záhorie dostala silná supercelárna búrka, ktorá postupovala cez severnú polovicu Záhoria smerom k Malým Karpatom,“ píšu na spomínanom webe.

Veľké krúpy

Supercela vyprodukovala mimoriadne veľké krúpy. „Náš čitateľ zaznamenal v oblasti Borského Svätého Jura krúpy s priemerom až 6 cm. Veľké krúpy s priemerom 4 až 5 cm však padali aj v Sekuliach, či v Kútoch,“ uvádza portál a pripojil aj VIDEO ako dôkaz.

„Podľa hlásení si krúpy vyžiadali aj materiálne škody. Spôsobili preliačiny na niekoľkých autách, poškodili skleníky a dokonca poničili aj úrodu,“ poznamenávajú na imeteo.sk

Supercela sa následne dostala do oblasti malých Karpát, kde výrazne zoslabla a zanikla.

Predpoveď počasia

V niektorých okresoch na krajnom západe Slovenska sa môže výdatnejšie rozpršať. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy druhého stupňa pred búrkami. Informuje o tom na svojom webe.

Výstrahy platia pre okresy Piešťany, Senica, Skalica, Myjava, Nové Mesto nad Váhom a Trenčín. V daných okresoch Trnavského a Trenčianskeho kraja je podľa meteorológov zvýšená pravdepodobnosť výskytu silných búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov za polhodinu.

Vietor môže dosiahnuť rýchlosť 70 až 110 kilometrov za hodinu. Vylúčené nie sú ani krúpy.

FOTO:* ilustračné*

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM