Aktualizované Krimi

Došlo k streľbe: Kľúčový svedok v kauzách Judáš či Texasan je mŕtvy

Bývalý člen SIS František Böhm mal svedčiť vo viacerých kauzách, ktoré sú vyšetrované políciou.

Ilustračný obrázok k článku Došlo k streľbe: Kľúčový svedok v kauzách Judáš či Texasan je mŕtvy
Zdroj: Facebook.com/Polícia Slovenskej republiky

Bratislavská krajská kriminálna polícia vyšetruje nočný incident v obci Plavecký Štvrtok, pri ktorom sa mal zastreliť muž a mala byť postrelená žena. Potvrdila to hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave Lucia Mihalíková.

Televízia JOJ informuje, že ide o Františka Böhma, kľúčového svedka vo viacerých aktuálne políciou vyšetrovaných kauzách, a jeho manželku.

Čo zistila polícia?

Polícia krátko pred polnocou prijala oznámenie o postrelenej žene a zastrelenom mužovi v jednom z rodinných domov v Plaveckom Štvrtku. „Podľa doterajších informácií mal muž spôsobiť strelné zranenie žene a následne sa mal sám zastreliť. Žena bola so zraneniami prevezená do jednej z bratislavských nemocníc. Muž zraneniu na mieste podľahol,“ uviedla Mihalíková.

Prípad si vzhľadom na jeho závažnosť na mieste prevzala bratislavská krajská kriminálka. Policajti na mieste momentálne vykonávajú všetky potrebné procesné úkony. „Okolnosti tohto prípadu sú v týchto chvíľach predmetom intenzívneho vyšetrovania. Hneď ako to procesná situácia umožní, budeme verejnosť o prípade informovať,“ poznamenala Mihalíková.

Böhm bol bývalým príslušníkom Slovenskej informačnej služby. S políciou mal spolupracovať pri vyšetrovaní káuz Judáš či Texasan. Vypovedať mal aj o údajnom podplácaní bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského, ktorý zomrel 30. decembra 2020 po tom, ako sa deň predtým vo väzbe pokúsil o samovraždu.

Politici reagujú

Smrť kľúčového svedka Františka Böhma vzbudzuje veľa otázok a vyvoláva dojem, že niečo v krajine nie je v poriadku. Uviedol to nezaradený poslanec Národnej rady SR a líder mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Poukázal na to, že sa o samovraždu nepokúšajú len obvinení vo väzbe, čo bol prípad zosnulého policajného exprezidenta Milana Lučanského, či pokus o ukončenie života bývalej sudkyne Moniky J., ale aj ľudia, ktorí s políciou spolupracujú a sú v pozícii svedka.

„Niečo nie je v poriadku, vyrušuje ma to,“ skonštatoval Pellegrini.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v tejto súvislosti vyjadril nad situáciou ľútosť. „Takéto veci by sa nemali končiť smrťou, je mi to ľudsky ľúto, škoda zmareného života,“ dodal Kollár.

Zároveň pripomenul, v reakcii na pokusy o samovraždu obvinených vo väzbe, že na úpravách podmienok, najmä kolúznej väzby, už ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) pracuje. Kollár navrhuje, aby sa Slovensko inšpirovalo Českou republikou, kde kolúzna väzba, teda keď je obava z ovplyvňovania svedkov zo strany obvineného, trvala maximálne tri mesiace s možnosťou predĺženia o ďalšie tri mesiace.

„Aspoň by to prokurátora nútilo rýchlejšie konať,“ vysvetlil Kollár. Podľa Pellegriniho takýto návrh by mohol nájsť podporu v rámci celého politického spektra.

Kovařík: Nejde o vraždu

Na prípad zareagoval prostredníctvom facebookovej stránky Polície Slovenskej republiky aj prezident Policajného zboru Peter Kovařík.

„Bol by som veľmi nerád, ak by sa v súvislosti s touto udalosťou šírili rôzne konšpirácie a špekulácie. V žiadnom prípade sa nejedná o vraždu, ale podľa doterajších informácií F. B. spôsobil svojej manželke neúmyselné strelné zranenie a následne sa sám zastrelil. Ženu so zraneniami previezli do jednej z bratislavských nemocníc. F.B. zraneniu na mieste podľahol. Vyšetrovanie je vedené na krajskom riaditeľstve v Bratislave, viac podrobností zatiaľ nie je možné zverejniť,“ uviedol.

ilustračné foto

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM