Rôzne Technológie

Dostali ste správu od "Zuckerberga"? Ide o podvod, účet na Facebooku vám nezrušia!

Reťazové správy sú staré ako sám internet. Aktuálne sa opäť vynorila správa, ktorá zavalila Slovákov.

Ilustračný obrázok k článku Dostali ste správu od "Zuckerberga"? Ide o podvod, účet na Facebooku vám nezrušia!
Zdroj: Dnes24.sk

Dôveruj, ale preveruj! Toto známe heslo treba v dobách všadeprítomného internetu brať vážne. Množstvo nepravdivých správ a hoaxov sa na nás hrnie zo všetkých strán.

Slovenská polícia vlani vytvorila na Facebooku iniciatívu Hoaxy a podvody – Polícia SR. Prostredníctvom stránky upozorňuje na falošné správy, ktoré sa pokúša vyvracať. Aktuálne muži zákona upozorňujú na reťazovú správu, ktorá sa začala šíriť medzi Slovákmi.

Možno aj vám počas posledných dní pristála v Messengeri správa písaná lámanou slovenčinou. „ZNAMENÁM FACEBOOK! !! Ahoj som Mark Zuckerberg Riaditeľ facebooku,“ tak znie úvod správy, ktorá zahltila internetový priestor. O čo sa jedná?

Ako zvyčajne, ide o podvod. Nie je známe, kto prišiel so strojovým prekladom správy, ktorá v zahraničí kolovala pred niekoľkými rokmi. V skratke ide o to, že v správe stojí staré známe – prepošli správu desiatim priateľom, inak bude Facebook spoplatnený.

Pokiaľ správu pošlete desiatim ľuďom, váš Messenger sa má aktualizovať a jeho použitie bude bezplatné… V opačnom prípade vám má byť údajne zrušený účet, ktorý ostane neaktívny.

Zavetrili ste podvod? Tušíte správne. „Ide o nič iné ako reťazovú správu, ktorú máte posielať ďalej a v podstate sa udeje to, čo doteraz: NIČ,“ informuje polícia. Pokiaľ vám niekto z vašich priateľov takúto správu pošle, nepreposielajte ju. Daného nešťastníka radšej upozornite, že sa stal obeťou podvodu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM