Správy Rôzne

Dovedna 476 ľudí požiadalo o vrátenie slovenského pasu: Zatiaľ ho získalo 368

O vrátenie slovenského občianstva požiadalo doteraz na základe výnimky (od 1.2. 2015 do 11.10. 2017) 476 ľudí. Slovenský pas už získalo späť 368 žiadateľov, ďalšie žiadosti ministerstvo vnútra vybavuje.

Ilustračný obrázok k článku Dovedna 476 ľudí požiadalo o vrátenie slovenského pasu: Zatiaľ ho získalo 368
Zdroj: TASR

Slovenské občianstvo získali späť ľudia s českým občianstvom (159), nemeckým (67), britským (43), americkým (32), austrálskym (24), švajčiarskym (14), kanadským (šesť), talianskym, maďarským (po päť), holandským a luxemburským (po tri), izraelským (dve), belgickým, francúzskym, poľským, rakúskym a rumunským (po jednom).

Ľudia, ktorí prišli o slovenský pas pre súčasný zákon o občianstve, môžu žiadať občianstvo naspäť vďaka nariadeniu ministerstva vnútra o udeľovaní štátneho občianstva SR z osobitných dôvodov. O opätovné udelenie štátneho občianstva treba podľa MV SR písomne požiadať, a to osobne na okresnom úrade v sídle kraja, diplomatickej misii alebo na konzulárnom úrade SR. Podmienkou je mať najprv registrovaný pobyt na cudzineckej polícii, čiže povolený pobyt cudzinca na území SR.

Nariadenie rezortu o udeľovaní štátneho občianstva SR z osobitných dôvodov umožňuje, aby bývalí štátni občania SR, ktorí stratili slovenské občianstvo po 1. januári 1993, mohli požiadať o jeho udelenie. Pri rozhodovaní o žiadosti sa prihliada aj na skutočnosti, ktoré boli dôvodom straty štátneho občianstva SR, a na spôsob a podmienky, akými žiadateľ cudzí pas nadobudol. „Najmä na existenciu podmienky povoleného, evidovaného alebo registrovaného pobytu v cudzom štáte v čase nadobudnutia cudzieho štátneho občianstva,“ uviedol v minulosti tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra SR.

O slovenský pas môžu prísť ľudia na základe zákona o štátnom občianstve, ktorý prijala prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD). Niekdajší kabinet reagoval právnou normou v roku 2010 na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Na základe súčasného zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu. Doposiaľ je to 2093 ľudí.

Od prijatia zákona sa objavili viaceré pokusy o zmiernenie tejto právnej normy, avšak ani jeden z nich nebol úspešný. Súčasnou právnou normou sa zaoberal aj Ústavný súd SR, ktorý nedokázal povedať, či je, alebo nie je protiústavná. Ministerstvo vnútra avizovalo zmenu zákona, ale nepredložilo ju a právnu normu ani neplánuje novelizovať.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM