Magazín Cestovanie

Dovolenka na Slovensku sa aj v čase zdražovania oplatí: Kto môže najviac UŠETRIŤ?

Hotelieri a majitelia gastro prevádzok združení v Asociácii hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) upozorňujú, že dovolenka na Slovensku sa aj napriek zdražovaniu z dôvodu inflačnej krízy stále oplatí.

Ilustračný obrázok k článku Dovolenka na Slovensku sa aj v čase zdražovania oplatí: Kto môže najviac UŠETRIŤ?
Zdroj: Dnes24.sk

Včasné rezervácie, výhodné balíky služieb a uplatnenie rekreačných poukazov môžu domácnostiam ušetriť stovky eur.

Ako ušetriť?

Rastúce náklady podnikov sa prejavujú aj v konečných cenách tovarov a služieb. Podľa prezidenta AHRS Mareka Harbuľáka majú majitelia zo sektoru hotelierstva a gastra snahu udržať ceny na prijateľných úrovniach a snažia sa tak upraviť svoju obchodnú stratégiu. „Úplne sa to však z dlhodobého hľadiska eliminovať nedá,“ pripustil.

Jednou z efektívnych možností šetrenia na dovolenke doma je uplatnenie rekreačného poukazu.

„Príspevok môže získať napríklad rodič zamestnaný minimálne dva roky vo firme, ktorá má viac ako 49 zamestnancov. Maximálna výška príspevku je pritom 275 eur, čo znamená, že napríklad štvorčlenná rodina môže takýmto spôsobom refundovať náklady až do výšky 550 eur,“ vyčíslil prezident AHRS.

Úspora výdavkov

Zdôraznil, že aj dôsledné plánovanie dovolenky môže domácnostiam priniesť úsporu výdavkov. „Ľuďom odporúčame, aby si rezervovali služby s predstihom. Tí, ktorí si napríklad v tomto roku zakúpili ubytovanie v predstihu, mali garantované výhodnejšie ceny, ktoré ešte nezohľadňovali aktuálnu situáciu v spojitosti s infláciou a zdražovaním. Zároveň platí, že rezervovať komplexný balík služieb sa cenovo mnohokrát oplatí viac než rezervácia jednotlivých služieb osobitne,“ doplnil Harbuľák.

Vyzdvihol, že ubytovacie zariadenia na Slovensku majú aj napriek vrcholiacej letnej dovolenkovej sezóne stále dostatok voľných miest.

V porovnaní s minulým rokom zatiaľ v hoteloch a penziónoch dovolenkuje menej Slovákov a ani počet zahraničných turistov z okolitých krajín vrátane Česka a Poľska nedosahuje čísla z obdobia pred pandémiou.

Ilustračné foto

Objektívom: Hladina vody na Domaši pred zrážkami bola extrémne nízka
5
Galéria

Čo je potrebné vedieť k letným dovolenkám?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM