Cestovanie

Konzervy a cestoviny nechajte doma! TOP pochúťky, na ktoré láka chorvátska kuchyňa

Časy, kedy slovenskí dovolenkári museli do Chorvátska nosiť kufre plné polotovarov, sú už našťastie dávno preč. Tamojšia kuchyňa ulahodí všetkým maškrtným jazýčkom.

Ilustračný obrázok k článku Konzervy a cestoviny nechajte doma! TOP pochúťky, na ktoré láka chorvátska kuchyňa
Zdroj: Dnes24.sk

K poriadnej dovolenke patrí aj dobré jedlo a pitie. Pokiaľ si myslíte, že Chorvátsko nemá čím prekvapiť, možno budete zaskočení. Väčšina chutí bude navyše vyhovovať aj našincovi, a tak sa nemusíte obávať „divočiny“ na tanieri. Náš tradičný chlieb tu síce nenájdete, no napríklad slanec – slaný rožok z kysnutého cesta, poslúži ako výborná náhrada.

Iný kraj – iný mrav. O Chorvátsku to platí o to viac. V každej časti krajiny natrafíte na inú ponuku lokálnych jedál. Navyše sa často mieša prímorská a vnútrozemská kuchyňa. V našom výbere gastronomických tipov sme sa preto zamerali iba na niekoľko najzaujímavejších pokrmov. Pokiaľ budete skúšať, počas dovolenky určite objavíte aj ďalšie skvelé jedlá.

Čo by ste mali ochutnať?

V prímorských oblastiach prevládajú ryby, plody mora, zelenina, ovocie a olivový olej. Miestna kuchyňa zdieľa množstvo spoločných znakov s tou talianskou. Vyskúšať môžete grilované ryby (pražma zlatá, morský čert, parmica pruhovaná a iné) a tiež slávky, kalmáre, ustrice, krevety, homáre a chobotnice na milión spôsobov. Čím viac do vnútrozemia sa vydáte, tým častejšie vám na stole pristanú mäsové špeciality, omáčky, strukoviny a obilniny. Medzi typické chorvátske pochúťky patrí čevapčiči a ražniči.

TIP: Snáď v každej lepšej reštaurácii si môžete pochutnať na tradičnej sušenej šunke podávanej s olivami a ovčím syrom.

Milovníci polievok by mali vyskúšať mineštru – zeleninový vývar so zemiakmi, kukuricou, fazuľou a podobne. Pokiaľ obľubujete morské plody, poteší vás brudet – „guláš“ z morských plodov a rýb často servírovaný s kukuričnou polentou.

Populárnym pokrom je pomaly dusené hovädzie mäso na víne s malými knedličkami, ktoré nájdete pod názvom pašticada. Veľkej obľube sa po celom Chorvátsku tešia jedlá pripravené pod pokrievkou peka a takmer na každom kroku nájdete buzara – paradajkovú omáčku s bylinkami a cibuľou s plodmi mora. Medzi skutočné lahôdky patrí aj Crni rizot. V čiernom rizote nesmú chýbať chobotnice a sépie, ktoré mu dodávajú charakteristic­kú farbu.

Chutný je aj slaný koláč soparnik plnený mangoldom a mladou cibuľkou. Ochutnať by ste mali aj hľuzovky z Istrie, tradičný syr Paški sir z ostrova Pag, ktorý sa často podáva so slávnou šunkou pršut a grilovanú placku z mletého mäsa pljeskavicu.

Prečítajte si tiež

Poteší aj ponuka sladkého

Po dobrom jedle padne vhod chutný dezert. Aj v tomto prípade si máte z čoho vyberať. Okrem klasických palaciniek a zmrzliny potešia rôzne koláče s plnkami a krémami z orechov, mandlí, fíg, hrozienok, citrusov alebo mandlí a gaštanov. Veľkej obľube sa tešia záviny pite.

Chorváti si radi pochutnajú aj na slivkových knedliach njoki sa šljivama. Medzi turistami vyhľadávané sladkosti patria fritule – malé šišky s hrozienkami a kroštule – chrumkavé cesto s príjemnou rumovou chuťou. Pokiaľ chcete ochutnať niečo skutočne tradičné, vyhľadajte paprenjaci – medové sušienky s orechmi a korením. Milovníkov mandlí potešia sladkosti mandulat a krokanat. Poriadnu kalorickú bombu si môžete dopriať, pokiaľ si na Dubrovníku vypýtate rožatu – puding zaliaty karamelom.

Pre milovníkov alkoholu

Pokiaľ si po výdatnom jedle radi pochutnáte na poháriku niečoho dobrého, ani v tomto ohľade vás Chorvátsko nesklame.

Milovníci piva uhasia smäd tradičnými mokmi Karlovačko a Ožujsko. V ponuke je všetko od ležiakov až po nealkoholické pivá. Za vyskúšanie stojí aj Karlovačko črno – tmavé pivo s výraznou chuťou.

Vynechať by ste nemali ani miestne vína. Chybu nespravíte bielym Pošipom a Grkom z Korčuly. Z polostrova Pelješac pochádzajú skvelé červené vína Dingač a Postup. Medzi vychýrené vína patria tie z ostrova Vis.

Ak máte chuť na niečo tvrdšie, ponuka destilátov a likérov vás nesklame. Množstvo Slovákov si domov prinesie ovocný destilát rakija. Medzi ďalšie tradičné nápoje patrí Travarica, ktorej chuť dopĺňajú bylinky, hroznová pálenka Loza, či Medica – destilát s prímesou propolisu. Dámy určite nespravia chybu s višňovým likérom Maraskino, ktorý sa vyrába výhradne na Zdare.

Ďalšie zaujímavé čítanie

Chorvátsko považujete za svoj druhý domov a jeho delikatesy máte v malíčku? Svoje vedomosti si môžete overiť v našom kvíze!

Kliknite SEM: Chorvátsko na tanieri. Ste skutočný znalec tamojšej kuchyne?

V kvíze sa vám postupne zobrazí 10 otázok. Ku každej máte na výber z troch možností, správna je, samozrejme, vždy len jedna. Avšak pozor, na odpoveď na každú otázku máte len 15 sekúnd.

Ak nestihnete odpovedať v limite, otázka bude hodnotená ako nezodpovedaná. Kvíz bude okamžite vyhodnotený a vy zistíte, na koľko otázok ste odpovedali správne.

Testujte a bavte sa

Kvíz môžete kedykoľvek opakovať a vylepšovať si svoje skóre. Výsledok kvízu môžete jednoducho, jediným kliknutím, zdieľať na Facebooku a pochváliť sa ním i vaším priateľom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Viac zaujímavých správ

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM