Zo zahraničia Cestovanie

Dovolenka sa môže zmeniť na HOROR: Na európskych letiskách hrozí obrovský CHAOS!

Odborníci upozorňujú, že počas letnej dovolenkovej sezóny môže na viacerých európskych letiskách nastať veľký chaos.

Ilustračný obrázok k článku Dovolenka sa môže zmeniť na HOROR: Na európskych letiskách hrozí obrovský CHAOS!
Zdroj: Unsplash.com , Unsplash.com

Európska organizácia pre bezpečnosť leteckej prevádzky Eurocontrol varovala všetkých cestujúcich. Na viacerých kľúčových letiskách totiž počas leta hrozí výrazné preťaženie prevádzky.

Vrchol letnej sezóny je tu a počas najbližších ôsmich týždňov sa v Európe očakáva približne 33-tisíc letov každý jeden deň. Ako informoval portál The Times, toto číslo predstavuje približne 8-percentný nárast oproti minuloročnej letnej sezóne.

Hrozí meškanie letov

Podľa Eurocontrol môžu „vysoké preťaženie“ očakávať cestujúci na francúzskych letiskách Remeš a Marseille, v Aténach a aj v Budapešti. Podobné varovanie bolo vydané aj pre Londýn, Barcelonu, Brusel, Budapešť, Nikóziu, Varšavu a Záhreb, kde sa problémy môžu vyskytnúť hlavne počas piatkových špičiek a počas letných víkendov.

Preťaženie na letiskách môže mať za následok meškanie letov a odklon lietadiel na dlhšie trasy, aby sa tak vyhli problémovým oblastiam.

„Toto leto bude v Európe náročné, pretože máme menej dostupného vzdušného priestoru kvôli vojne na Ukrajine a vojenským potrebám. Potrebujeme, aby každý plnil svoju úlohu. Letiská musia byť dobre personálne vybavené, je nevyhnutné, aby (letové prevádzkové služby) poskytovali dostatočnú kapacitu a letecké spoločnosti dodržiavali svoje letové plány,“ povedal generálny riaditeľ Eurocontrolu Raúl Medina.

Štrajky aj vojna

Denné predpovede počtu letov síce nedosahujú hodnoty z roku 2019, no odvtedy sa znížil počet letových dispečerov, čiastočne v dôsledku pandémie a aj následným náborovým problémom.

Portál upozorňuje, že vzrástla aj hrozba štrajkov zamestnancov letísk a leteckého personálu.

Raúl Medina nedávno uviedol, že zvýšená vojenská aktivita znížila množstvo dostupného vzdušného priestoru až o 20 percent. Vďaka presmerovaným letom tak majú niektoré riadiace strediská oveľa viac práce.

Vážne obavy

Willie Walsh, šéf Medzinárodnej asociácie leteckých dopravcov (IATA), pre mesiacom povedal, že letecké spoločnosti majú vážne obavy z riadenia letovej prevádzky. Počas júna zaznamenali podľa neho viac prerušení letovej prevádzky, ako býva v tomto období bežné: „Máme tu chaotickú situáciu, keď sme svedkami takmer každodenných štrajkov riadenia letovej prevádzky, čo nenarúša dopravu len vo Francúzsku, ale aj v celej Európe, pretože to núti letecké spoločnosti presmerovať lety do iných krajín.“

Predstavitelia leteckých spoločností aktuálne za najväčšiu hrozbu v letnej letovej prevádzke považujú štrajky dispečerov vo Francúzsku. „Nedávna protestná akcia spôsobila veľa meškaní. Takéto situácie dokážeme zvládnuť v pokojnejšom období, ale ak sa to stane uprostred leta, bude to oveľa náročnejšie,“ dodal Raúl Medina.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM