Cestovanie

Doprajte si digitálny DETOX: Očarujúci ostrov vyhlásili za zónu BEZ mobilov!

Otravujú vás pracovné e-maily a telefonáty na vytúženej dovolenke? Máme pre vás tip na destináciu, počas návštevy ktorej si oddýchnete od digitálneho sveta.

Ilustračný obrázok k článku Doprajte si digitálny DETOX: Očarujúci ostrov vyhlásili za zónu BEZ mobilov!
Zdroj: Dnes24.sk , Instagram.com/symerikotka

Fínsky ostrov Ulko-Tammio sa chce stať prvou turistickou lokalitou, ktorá bude úplne bez telefónov. Malý ostrov už neoficiálne vyhlásili za zónu bez mobilov. Informoval o tom portál Euronews.

Vypnite mobily a užite si ostrov!

”Chceme vyzvať dovolenkárov, aby si vypli svoje inteligentné zariadenia, zastavili sa a skutočne si užili ostrov," povedal Mats Selin z rady cestovného ruchu Visit Kotka-Hamina.

Hoci je na ostrove funkčná mobilná sieť, prichádzajúcich turistov vyzvali, aby svoje mobily nechali odložené a počas pobytu sa odpojili od všetkých sociálnych sietí.

Budete mať čo obdivovať

Na malom ostrove, ktorý je súčasťou národného parku, nájdu turisti niekoľko útulných chát. Dobrodružnejšie povahy môžu vyskúšať prenocovanie pod stanom.

”Nové pravidlá, ktoré budú dobrovoľné, dávajú návštevníkom príležitosť zamerať sa v prvom rade na prírodu,” vysvetlil Joel Heino z organizácie zastrešujúcej národné parky a divokú prírodu s tým, že podobná iniciatíva by sa podľa neho mohla realizovať aj v iných prírodných a rekreačných lokalitách.

Ak sa odpútate od svojho mobilu, nuda vám určite nehrozí. Užijete si turistické chodníky popri skalnatom pobreží, krásne výhľady a pozorovania vtákov. Na ostrov sa dostanete súkromnou loďou a chytiť môžete aj lodné taxi.

Prospeje to zdraviu

Okrem toho, že bez neustáleho sledovania mobilu môžete obdivovať prírodné krásy fínskeho ostrova, digitálny detox pozitívne ovplyvní aj vaše zdravie. Podľa portálu strávia dospelí Európania s telefónom v ruke v priemere 6 hodín denne. Týždenná odluka od sociálnych sietí dokonca podľa štúdie z roku 2022 výrazne zlepší vašu pohodu a kvalitu spánku.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie lákavé články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM