Barbara Dallosová Magazín

Dovolenkujte u susedov: Sedem KLENOTOV Južnej Moravy, ktoré obdivuje celý svet

To, za čím turisti z Európy i sveta merajú dlhú cestu, máme my hneď za hranicami. Nechajte sa okúzliť čarom Južnej Moravy a inšpirujte sa niekoľkými tipmi.

Ilustračný obrázok k článku Dovolenkujte u susedov: Sedem KLENOTOV Južnej Moravy, ktoré obdivuje celý svet
Zdroj: Facebook.com/Levandulová farma z jižní Moravy

Južná Morava ukrýva toľko krás, že keby ste ich chceli objaviť všetky, museli by ste si vziať dovolenku možno aj na niekoľko týždňov. Na svoje si prídu milovníci historickej architektúry a starobylých miest, vášniví cyklisti, lovci zážitkov a v neposlednom rade fajnšmekri a fanúšikovia dobrého vína.

Tieto kvality už objavili turisti z celej Európy i sveta. My však máme výhodu. Táto pôvabná a svojská časť Českej republiky je totiž len na skok od našich hraníc. Inšpirujte sa niekoľkými tipmi na výlety a zostavte si dokonalú dovolenku u našich západných susedov.

Mikulov

Navštíviť Moravu a vynechať Mikulov by bol hriech. Historické mestečko s pár tisíckami obyvateľov je klenotom Pálavy a obľúbenou zastávkou turistov. Dominantou mesta je zámok, ktorý sa vypína na skale priamo v centre.

Mesto si získa srdce každého, kto doň zavíta, svojou priam južanskou atmosférou. Pokojné uličky lemované kaviarňami, vôňa lokálnych vín a nádherná príroda všade navôkol.

Rozhľadňa Kobylí vrch

Neprehliadnuteľná stavba zasadená v krásnej prírodnej scenérii na prvý pohľad ani nevyzerá ako rozhľadňa. Moderná atrakcia tu stojí len od roku 2018. Netypické je, že na nej nenájdete žiadne schody. Je teda bezbariérová a výhľady z nej si môžu vychutnať aj vozíčkari.

Stavba je vysoká viac než sedem metrov a zdobí Kobylí vrch. Pripomína niečo ako otvorený tunel či zakrútený most. Vychutnať si z nej môžete Pálavu ako na dlani a v dobrom počasí dokonca dovidíte až na rakúske Alpy.

Baťov kanál

Reč je o prieplave Otrokovice-Rohatec, ktorý dnes slúži aj ako turistická atrakcia. Historická vodná cesta bola vybudovaná ešte v tridsiatych rokoch minulého storočia.

Od jari do jesene sa tu môžete vydať na rekreačnú plavbu doplnenú o poznávacie a gastronomické programy. Celá vodná cesta je prístupná aj pre tých, ktorí vlastnia čln, prípadne si môžete loď požičať. Plavbu možno spojiť s cykloturistikou vďaka cykloceste, ktorá je dlhá viac ako 80 kilometrov a ďalej na ňu nadväzujú chodníky a trasy v okolí, vrátane Moravských vinárskych chodníkov.

Brno

Ak sa chystáte spoznávať krásy Moravy, Brno je jednoducho povinná jazda. Mesto toho ponúka naozaj mnoho a ak sa plánujete zdržať len deň alebo dva, zážitky si radšej vopred naplánujte.

Spomenieme napríklad Hrad Špilberk, Katedrálu sv. Petra a Pavla, Vilu Tugendhat, Labyrint pod Zelným trhom či Starú radnicu s tzv. Brnenským drakom v priechode a vyhliadkovou vežou. Kto vyráža na výlet aj s deťmi, ocení prechádzku po Brnenskej priehrade, kde je k dispozícii niekoľko pláží, športovísk aj požičovňa vodných bicyklov.

Lednický zámok

Miesto tak rozprávkové, že si ho mnoho známych osobností a celebrít vyberá na svoju svadbu. Zámok s vychýrenými záhradami sa nachádza na brehu rieky Dyje, len niekoľko kilometrov od Mikulova. Zámok patrí k najkrajším komplexom anglickej novogotiky v Európe. Ak ste fanúšikom komentovaných prehliadok, prídete si na svoje.

Osobitné čaro má ale práve okolie zámku. V parku sa môžete previezť loďkou na Janohrad, nasadnúť na konský povoz či vyšliapať na vyhliadkovú vežu Minaret. Posledný spomínaný nápad rozhodne stojí za to, počítajte však so svalovicou.

Levanduľové pole v Starovičkách

Toto miesto ocenia najmä lovci krásnych záberov. Veď kto by nechcel mať fotku v nekonečných fialkavých lánoch? Do Starovičiek cestujú páry z okolia i z ďaleka, polia sú totiž ideálne aj na svadobné fotenie.

Vstup na polia je spoplatnený. A kto by si chcel domov odniesť aj zásobu tejto obľúbenej rastliny, mal by prísť v sezóne. Tunajšia farma tu totiž umožňuje samozber.

Valtice

Začali sme mestským výletom a mestským výletom i skončíme. Okrem Mikulova totiž na potulkách južnou Moravou nesmiete vynechať ani Valtice. Návštevníci bažiaci po pamiatkach tu budú mať čo robiť celý deň.

Okrem známeho Valtického zámku si môžu pozrieť barokový Kostol Nanebovzatia Panny Márie, Konvent svätého Augustína, empírový zámoček Belveder, kolonáda na Rajstně, Dianin chrám alebo novogotickú kaplnku Svatý Hubert.

Ak vás ale viac ako pamiatky láka voňavé vínko, Valtice si zamilujete. Majstrovské diela tunajších vinárov si vychutnáte v jednom z miestnych podnikov alebo priamo vo vínnych pivniciach vo valtickom podzemí.

Radi objavujete zaujímavé miesta? Vyskúšajte aj glamping pri Banskej Štiavnici. Ten spája luxusné hotelové ubytovanie s kempovaním v lone prírody. Viac v priloženom vi­deu.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM