Barbara Dallosová Magazín Cestovanie

FOTO: Na skok od našich hraníc to chutí po MANDLIACH: Koláčoch, pive, káve a UNIKÁTE!

Lány prekrásne rozkvitnutých mandľovníkov, rozhľadňa aj ochutnávka mandľovice. Vychutnajte si atmosféru miesta, o ktorom vie málokto.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Na skok od našich hraníc to chutí po MANDLIACH: Koláčoch, pive, káve a UNIKÁTE!
10
Galéria

Pásy rozkvitnutých mandľovníkov zasadené v pôvabnej scenérii južnej Moravy. To je pohľad na mandľovníkové sady v mestečku Hustopeče neďaleko slovenských hraníc.

V našich zemepisných šírkach sa dá o týchto sadoch hovoriť ako o unikáte. Mandle totiž pochádzajú z východnej a Ázie vyžadujú si dlhé teplé leto a čo najkratšiu a najmiernejšiu zimu. Na Morave sa im však darí.

Rarita z južnej Moravy

Mandľovníky v Hustopečiach sú najsevernejšie položené stromy tohto typu v rámci Európy. A na území Česka sú vôbec jediné. Pritom tu dnes už vôbec nemuseli stáť. Pred vyše desiatimi rokmi prešli akýmsi znovuzrodením.

V dobe najväčšieho rozmachu, okolo roku 1960, rástlo v Hustopečiach neuveriteľných 50-tisíc mandľových stromov na 185 hektároch pôdy.

Mandle sa tu pestovali pre gastronomické účely a premieňali sa na produkty vysokej kvality. Pestovanie sa však časom stávalo neekonomickým, sady sa postupne zmenšovali, až v roku 1989 úplne zanikli.

V roku 2010 sady znova ožili aj za pomoci európskych dotácií. Dnes mesto Hustopeče spravuje dva mandľovníkové sady. Alebo, ako ich volajú Česi – mandloňové. Sady aktuálne tvorí viac ako 850 stromov.

Čo sad voňavých mandlí ponúka a prečo ho Slováci navštevujú? Čítajte na ďalšej strane.

FOTO: Mandľovníkové sady na južnej Morave
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk

Začítajte sa do ďalších zaujímavých tém

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM