Krimi

Drogoví díleri si poradili aj počas pandémie: Z ulíc sa presunuli na darknet

Inzeráty na predaj marihuany zaznamenali nárast o 555 percent, v prípade extázy išlo o 224 percent. Najviac vzrástla ponuka kokaínu, a to o celých 1000 percent.

Ilustračný obrázok k článku Drogoví díleri si poradili aj počas pandémie: Z ulíc sa presunuli na darknet
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Díleri drog sa počas pandémie nového koronavírusu presunuli z ulíc na tzv. temný web (darknet). S odvolaním sa na štúdiu spoločnosti Sixgill, ktorá sa venuje kybernetickej bezpečnosti, o tom vo štvrtok informoval britský denník The Independent.

Ponuka na darknete

Ponuka nelegálnych drog na darknete, časti internetu mimo dosahu vyhľadávačov, ktorá sa využíva najmä na páchanie trestnej činnosti, stúpla za posledné mesiace podľa Sixgill až o 495 percent.

Inzeráty na predaj marihuany zaznamenali nárast o 555 percent, pričom v prípade extázy išlo o 224 percent. Najviac však podľa bezpečnostnej spoločnosti vzrástla ponuka kokaínu, a to o celých 1000 percent.

Obchodu s narkotikami

Obchod s ukradnutými kreditnými kartami a bankovými údajmi zostával pritom na darknete v rovnakom období bez väčších výkyvov. Podľa Sixgill z toho možno usudzovať, že za prudkým vzostupom obchodu s narkotikami na temnom webe je pandémia nového koronavírusu SARS-CoV-2.

Výskumníci zároveň v sledovanom období zaznamenali na darknete aj nárast dopytu po nelegálnych drogách. Ten sa však ani zďaleka nevyrovnal nárastu ponuky. Táto situácia viedla k množstvu „koronavírusových zliav“ na drogy, čo viedlo k „prepadu cien“ narkotík na internete.

Sedemnásťstranová analýza spoločnosti Sixgill sa zakladá na výskume, ktorý prebiehal medzi 23. decembrom 2019 a 27. aprílom 2020.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM