Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Dezinfekcia sa už pašuje ako drogy

Koronavírus povýšil nedostatkový tovar ako je dezinfekcia na úroveň drog, alkoholu či cigariet. Pašeráci skrátka vždy vedia, po čom je na trhu najväčší dopyt.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Dezinfekcia sa už pašuje ako drogy
Zdroj: TASR

Rôzni ilegálni podnikavci sa snažia vyťažiť zo vzniknutej mimoriadnej situácie a zarobiť na nej čo najviac. To je zrejme aj prípad muža, ktorý chcel previezť z Českej republiky na Slovensko viac ako sto litrov dezinfekcie.

Vývoz takéhoto tovaru, ktorý je kriticky dôležitý na boj s koronavírusom, je momentálne prísne zakázaný. Jeho vysvetlenie bolo skutočne “originálne.”

Ja nič, ja muzikant

“Muž sa snažil prejsť hraničný priechod z Hodonína do Holíča v utorok popoludní,” píše český portál idnes.cz. Jeho dodávku však zastavili policajti a v nákladnom priestore našli kontraband, po ktorom je dnes na trhu asi najväčší dopyt.

“Vo vnútri dodávky sa nachádzalo 121 litrov dezinfekcie. Tá sa podľa súčasných vládnych nariadení nesmie vyvážať mimo republiku,” približuje idnes.cz.

Zadržaný vodič sa snažil policajtov presvedčiť, že nemal ani tušenie, čo vezie. Bandasky s dezinfekciou boli označené ako destilovaná voda.

Podľa portálu mu však tento trik nevyšiel, pretože bolo zjavné, že vezie dezinfekciu. “Policajti prípad ďalej vyšetrujú a postúpia ho do správneho konania krajskej hygienickej stanici,” uvádza idnes.cz.

Nepribližuje však, aký trest na pašeráka dezinfekcie čaká a či sa takéto porušenie predpisov trestá prísnejšie v čase šíriacej sa pandémie.

Marihuana ako oregano

Českí čitatelia si pod článkom robia z pašeráka srandu. Vtipné im pripadá najmä to, ako sa snažil zamaskovať svoj náklad. “Ten génius si tam ešte mal dať vrece marihuany s nápisom oregano,” píše jeden z nich.

Iní však majú pre jeho čin pochopenie: “To si robíte srandu. Teraz budeme stíhať ako pašerákov aj ľudí, ktorí sa snažia pomôcť svojej krajine tým, že tam privezú trocha dezinfekcie? Pretože my sami máme málo?” Faktom však je, že rovnaké obmedzenia na vývoz kritického materiálu v týchto dňoch prijali viaceré európske krajiny.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM