Svet Technológie Zo zahraničia

Dron obmedzil prevádzku najrušnejšieho letiska sveta

Dron spozorovaný v blízkosti medzinárodného letiska v Dubaji v piatok dopoludnia narušil tamojšiu dopravu. Lety boli pozastavené na približne pol hodiny, oznámila tlačová kancelária emirátu Dubaj. Prevádzku letiska, ktoré je jedným z najrušnejších na svete, medzičasom obnovili.

Ilustračný obrázok k článku Dron obmedzil prevádzku najrušnejšieho letiska sveta
4
Galéria
Zdroj: TASR

Odlety boli podľa vyhlásenia samotného letiska pozastavené od 10.13 h do 10.45 h miestneho času (07.13 – 07.45 h SEČ) „vzhľadom na podozrenie z dronovej aktivity“. Pasažieri sa predtým na sociálnych sieťach sťažovali na meškania. Podľa webovej stránky letiska niekoľko desiatok letov odštartovalo s väčším oneskorením, píše agentúra DPA.

Medzinárodné letisko Dubaj nedávno oznámilo, že si vlani piaty rok po sebe udržalo pozíciu najrušnejšieho letiska sveta podľa počtu medzinárodných cestujúcich. Bezposádkové lietadlá narušili jeho prevádzku už v minulosti, pričom straty spôsobené meškaním a presmerovaním letov predstavovali milióny dolárov, uviedla agentúra AP.

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

Majitelia dronov musia medzičasom v Spojených arabských emirátoch (SAE), ktorých súčasťou je aj Dubaj, registrovať takéto zariadenia na úrade pre civilnú leteckú dopravu. Majú tiež zakázané umiestňovať na drony kamery alebo lasery a prevádzkovať ich v určitých oblastiach, vyplýva zo správy agentúry AFP.

Drony spôsobujú čoraz viac problémov leteckej doprave vo svete. V decembri minulého roka bolo letisko Gatwick pri Londýne, druhé najrušnejšie v Británii, ochromené v dôsledku pozorovania dronov na 36 hodín, čo viedlo k zrušeniu alebo odkloneniu okolo 1000 letov.

Foto: ilustračné

Slovenské deti sa nedávno zoznámili s dronmi. Pozrite si video!

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM