Aktualizované Zo Slovenska

Druhé kolo plošného testovania je tu: ZOZNAM 45 okresov s odbernými miestami

Počas tohto víkendového plošného testovania na nový koronavírus by malo byť k dispozícii približne 3-tisíc odberných miest.

Ilustračný obrázok k článku Druhé kolo plošného testovania je tu: ZOZNAM 45 okresov s odbernými miestami
45
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Druhé kolo testovania obyvateľov na prítomnosť ochorenia COVID-19 sa bude realizovať inak. Na základe rozhodnutia Ústredného krízového štábu SR dostanú výnimku okresy s počtom pozitívnych prípadov nižším ako 0,7 percenta. Testovať sa nebude ani v Bratislave a Košiciach.

Druhé plošné testovanie

Celkovo sa bude v priebehu 7. a 8. novembra 2020 testovať 45 okresov. Testovanie je určené pre ľudí (okrem výnimiek stanovených uznesením vlády SR) nad 10 rokov.

Na druhom kole plošného testovania sa môžu zúčastniť aj občania bez certifikátu z prvého kola. V piatok o tom informoval Úrad vlády SR.

Ľudia, ktorí sa neboli testovať v prvom kole, majú zákaz vychádzania. Na víkendové antigénové testovanie však podľa úradu vlády ísť môžu. A to vďaka výnimke z uznesenia, ktorá hovorí, že zákaz vychádzania neplatí pre osoby „s cieľom neodkladného lekárskeho vyšetrenia“. Tá podľa úradu zahŕňa aj účasť na antigénovom testovaní.

Počas tohto víkendového plošného testovania na nový koronavírus by malo byť k dispozícii predbežne 2 993 odberných tímov a približne 3-tisíc odberných miest. Presný počet odberových miest bude uverejnený na stránke www.somzodpovedny.sk. „Predbežne plánujú Ozbrojené sily SR testovať na rovnakých odberových miestach, ako v rámci celoplošného testovania. Totožné by mali byť aj odberové tímy. Aj na základe predchádzajúcich skúseností neodporúčame čakať hneď v sobotu ráno pred testovaním v radoch, ale prísť na testovanie cez deň podľa aktuálnej situácie na jednotlivých odberových miestach,“ uviedlo Ministerstvo zdravotníctva SR.

Testovať sa bude od 8.00 – 20.00 hod.

„Okrem plánovaných odberových miest v rámci 45 testovaných okresov rezort obrany dobrovoľne otvorí aj ďalšie odberové miesta v okresoch, ktoré hraničia s tzv. červenými okresmi, a to na základe požiadaviek samospráv. V tomto prípade štát poskytne pre odberové miesta nad rámec plánu antigénové testy, certifikáty a dokumentáciu, ako aj personál z radov ozbrojených síl a policajného zboru. Ostatný personál a ochranné pomôcky budú v réžii samospráv, ktoré o tieto odberové miesta nad rámec plánu požiadajú,“ dodalo ministerstvo.

Ak niekto platný certifikát s negatívnym výsledkom stratí, má dve možnosti, aby nestratil výhodu – buď absolvovať PCR test, alebo sa ísť otestovať v druhom kole plošného testovania.

Zoznam testovaných okresov:

Senica, Skalica, Dolný Kubín, Martin, Námestovo, Turčianske Teplice, Humenné, Medzilaborce, Michalovce, Snina, Sobrance, Vranov nad Topľou, Bardejov, Kežmarok, Levoča, Poprad, Prešov, Sabinov, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Gelnica, Spišská Nová Ves, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Tvrdošín, Dunajská Streda, Partizánske, Prievidza, Topoľčany, Bánovce nad Bebravou, Ilava, Myjava, Nové Mesto n/V, Považská Bystrica, Púchov, Trenčín, Banská Bystrica, Brezno, Detva, Zvolen, Bytča, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Žilina

Odberné miesta Východné Slovensko

Odberné miesta Západné Slovensko

Odberné miesta Stredné Slovensko

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM