KAW Magazín

Duch Karpát desil aj vzbudzoval súcit: Za dve deci červeného prezradil životné tajomstvá

V zime sa sťahoval bližšie k obydliam a bufetom, ale v lete bol ako duch… Duch Karpát. Poznáte príbeh Zanzibara z bratislavských lesov?

Ilustračný obrázok k článku Duch Karpát desil aj vzbudzoval súcit: Za dve deci červeného prezradil životné tajomstvá
Zdroj: YouTube.com/Juraj Soltes Koliba "Short Film"

Pre niekoho záhadná legenda, pre iných reálny muž, s ktorým sa stretli v bratislavských lesoch na Kamzíku. Muž, ktorého nazývali Zan, mal žiť (a možno ešte žije) v lesoch Malých Karpát niekoľko desaťročí. Pohyboval sa najmä v širokom okolí lúčky na „Americkom námestí“, na ktorej dnes stojí drevená rozhľadňa.

Desivý čudák z lesa

Viacerí turisti či výletníci, ktorí sa podelili o svoje zážitky na sociálnych sieťach, stretli muža oblečeného v starých šatách. Zvláštnou chôdzou sa pohyboval medzi stromami. Neznámy chlap s ľuďmi bežne nekomunikoval a v staršom veku už zle počul. Zrejme preto pri pokuse o nadviazanie kontaktu vo väčšine prípadov priam šialene kričal. Hlavne, keď sa chcel zbaviť ľudí, čo ho vyrušovali.

Tí, ktorí ho stretli, hovoria, že rozprával zvláštnou rečou. Niekto ju považoval za češtinu, niekto za ukrajinčinu, no našli sa aj takí, na ktorých prehovoril zrozumiteľne po slovensky. Všetci potvrdili, že bol zarastený a neupravený.

Aj keď vzbudzoval strach, našli sa dobrodinci, ktorí mu nosili jedlo. „Výnimočne sa stalo, že si potraviny zobral priamo z ruky, väčšinou ich bolo treba položiť na zem,“ zhodli sa viacerí, ktorí mu chodili pomáhať.

Článok pokračuje pod videom.

Zdroj: YouTube.com

Bol ako duch

Pán Gemo si naňho po rokoch tiež zaspomínal. „Volali sme ho Zanzibar. Za dve deci červeného prezradil veľké životné tajomstvá, čo, kde a ako. V zime sa sťahoval bližšie k obydliam a bufetom, ale v lete bol ako duch… Duch Karpát. Raz ho videli pri jaskyni Driny, inokedy ako za hmlistých rán načúva bzučaniu kotviacich lán vysielača Kamzík. A sú aj šťastlivci, čo ho zhliadli pri večernom kúpeli na rybníku Železná studnička,“ píše pamätník na sociálnej sieti.

V rukách polície

Aj keď väčšinu ľudí si nevšímal, ženám predsa len venoval sem-tam väčšiu pozornosť. Niekedy až na hranici zákona. Ako sa v roku 2010 vyjadrila polícia v reportáži TV JOJ, obnažoval sa pred ženou, ktorá venčila na Kolibe psa, dokonca na ňu kričal, že ju zabije. Žena sa v panike snažila utiecť, muž za ňou bežal a lámavou rečou na ňu kričal ako beštia a pohyboval sa ako zviera z lesa. „Osoba ešte na záver párkrát hodila do poškodenej snehovú guľu a následne odišla do lesa,“ dodala polícia.

Policajti nakoniec muža v lese chytili. Pri výpovedi nevedel povedať ani kto vlastne je, koľko má rokov a odkiaľ je. Jediné, čo hovoril bolo, že sa volá Zan.

Nevedno, kedy sa Zan objavil na Kamzíku poslednýkrát. Podľa diskusií na sociálnej sieti ho ľudia videli ešte v roku 2017. Či tam žije dodnes, alebo si ho k sebe na „večnosť“ povolala matka príroda, nikto naisto nevie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM