Svet Zo zahraničia

Dvaja mŕtvi a desať zranených: Polícia vyšetruje streľbu v Štrasburgu ako teroristický čin

Pri utorkovej streľbe neďaleko vianočných trhov vo francúzskom meste Štrasburg zahynuli dvaja ľudia, ôsmi ďalší utrpeli zranenia a sú vo vážnom stave. Oznámil to podľa agentúry AP francúzsky minister vnútra Christoph Castaner.

Zdroj: YouTube.com

Páchateľ je na úteku, avšak bezpečnostným zložkám sa ho už podarilo identifikovať. Má záznam v registri restov, uviedol Castaner.

Francúzske ministerstvo vnútra požiadalo obyvateľov mesta prostredníctvom Twitteru, aby vzhľadom na „vážnu bezpečnostnú situáciu“ nevychádzali na ulicu. Šéf rezortu vnútra v tomto kontexte ďalej uviedol, že „bezpečnostné, ako aj záchranné zložky sú už mobilizované“.

Na námestie, kde sa konajú vianočné trhy, podľa spravodajskej televízie Sky News dorazili príslušníci bezpečnostných síl ozbrojení samopalmi a už o malú chvíľu celý priestor evakuovali.

Emmanuel Foulon, hovorca Európskeho parlamentu, ktorý sa počas incidentu nachádzal neďaleko miesta streľby, uviedol, že vypukla panika a návštevníci reštaurácií pri vianočných trhoch si v strachu políhali na zem.

Budova Európskeho parlamentu bola v súvislosti so streľbou uzavretá a nikto do nej až do odvolania nesmie vstúpiť a ani ju opustiť.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron podľa agentúry AP na vzniknutú situáciu v utorok večer reagoval zvolaním zasadnutia v prezidentskom paláci a vyslaním ministra vnútra do Štrasburgu.

Úrad protiteroristickej prokuratúry uviedol, že situáciu v Štrasburgu monitoruje.

Po sérii teroristických útokov, ktoré Francúzsko zažilo v posledných rokoch, bola posilnená ochrana verejných podujatí. A špeciálne protiteroristické jednotky francúzskej armády pravidelné hliadkujú aj na vianočných trhoch.

Prokuratúra v Paríži vyšetruje utorkovú streľbu neďaleko vianočných trhov vo francúzskom meste Štrasburg ako teroristický útok s tým, že začala vyšetrovanie vrážd a pokusov o vraždy súvisiacich s teroristickým činom a tiež vyšetrovanie teroristického sprisahania. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Francúzski policajti sa po útoku pri vianočných trhoch dostali do prestrelky s podozrivým páchateľom na úteku.

Podozrivého už skôr postrelili vojaci neďaleko vianočných trhov, kde k útoku došlo.

Pri teroristickom útoku zahynuli dvaja ľudia, desiati ďalší utrpeli zranenia a sú vo vážnom stave, napísala agentúra Reuters.

Foto: ilustračné

Streľba v  Štrasburgu
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM