MI Ako ušetriť

Dve lyžičky tohto prášku nahradia tablety do umývačky. Je to lacné a funkčné!

Ak neradi púšťate peniaze do kanála, vyskúšajte tento recept na domáci prostriedok do umývačky riadu. Poďakuje vám nielen vaša peňaženka ale aj životné prostredie.

Ilustračný obrázok k článku Dve lyžičky tohto prášku nahradia tablety do umývačky. Je to lacné a funkčné!
Zdroj: Pixabay.com

Umývačka riadu už nie je luxus. Práve naopak – dokáže vám ušetriť až sto eur ročne. Samozrejme, všetko záleží od toho, či žijete v domácnosti ako jednotlivec alebo ste súčasť veľkej rodiny. Ak však musíte denne umývať špinavý riad, umývačka sa rozhodne oplatí. Úspora môže byť ešte väčšia, ak si vyrobíte náhradu tabliet a leštidla.

Koľko ušetríte

Ak človek žije sám, alebo v dvojici, pričom sa prevažne stravuje vonku, umývačka riadu je pre neho zbytočná. Nedokáže ju totiž zaplniť, pretože má skrátka málo špinavých hrncov a tanierov.

Ak má byť umývačka riadu šetrná, púšťajte ju len vtedy, ak je naozaj plná. Špinavý riad určite vopred neoplachujte, ale zvyšky jedla len zotrite papierovou utierkou alebo hubkou. Inak by ste míňali vodu dvakrát.

Neoplatí sa ani ponáhľať. Najväčšiu finančnú úsporu dosiahnete pri najdlhších programoch bez predumytia. Trojhodinový cyklus je rozhodne lacnejší ako zrýchlený hodinový program.

Portál energia.sk vypočítal, že “umývačka vám ušetrí viac ako 50% vody v porovnaní s ručným umývaním a 35% až 60% elektrickej energie. Ročne tak ušetríte viac ako sto eur.”

Ako je to možné? Základom je priepastný rozdiel v spotrebe vody, ktorá je hlavným nákladom. Moderné umývačky dokážu na jeden cyklus minúť len 12 litrov vody, prípadne ešte menej. Ak sa človek sám postaví k drezu a začne umývať špinavý riad, do kanála môže vypustiť až 80 litrov, ak umýva pod tečúcou vodou.

Ak je človek úsporný a napustí si vodu do drezu, dokáže sa dostať na spotrebu prilbližne 15 litrov, čo už je lepšie. Ale stále je tu jeden veľký rozdiel – takto sa musí pustiť do práce aj trikrát denne, zatiaľ čo umývačku stačí pustiť raz za tri dni.

Portál energia.sk detailne vyčísľuje, že „jedno umývanie v dreze stojí 0,183 eur, zatiaľ čo jeden cyklus umývačky môže stáť 0,282 eur.“ Ale keďže prvú sumu míňate trikrát denne a druhú len raz za tri dni, jednoznačným víťazom je umývačka riadu.

Domáce tablety

Do celkových nákladov na umývačku riadu treba započítať aj kúpu tabliet, leštidla a soli. Na internete existuje množstvo zaručených receptov, ako si tieto prostriedky vyrobiť doma a ušetriť. Navyše, sú aj ekologickejšie, čím šetríte životné prostredie.

“Vyskúšala som už aspoň dvadsať rôznych receptov na domáci prípravok do umývačky riadu, aby som zistila, ktorý naozaj funguje. Cítila som sa ako skutočný vedec,” píše autorka portálu happymoneysaver­.com.

Jej víťazný recept je nasledovný: 1 hrnček pracej sódy (čistič), 1 hrnček jedlej sódy (odstraňuje mastnotu), 3 balíčky nesladeného citrodeka alebo kyseliny citrónovej (umocňuje čistenie, krásne vonia), 1 hrnček hrubozrnnej soli (môžete dať menej, ak nemáte tvrdú vodu), 1 hrnček vody.

Všetky sypké prísady zmiešajte v mise. Potom už len stačí pridať dve čajové lyžičky do priehradky na tabletu. Autorka však upozorňuje, že zmes niekedy v priehradke stvrdne, čo je problém.

Preto odporúča na záver zmes zmiešať aj s vodou. Výsledkom je konzistencia mokrého piesku. Masu postupne natlačte do formičiek na ľad, nechajte uschnúť 24 hodín a vyklopte. Vzniknuté “tablety” môžete používať ako tie kupované.

Mnoho domácich receptov používa aj borax. Vyskúšať môžete tento na stránke .littlehouseli­ving.com:

1 hrnček boraxu, 1 hrnček pracej sódy, štvrť hrnčeka kyseliny citrónovej.

Prísady zmiešajte a dve lyžičky nasypte do priehradky na tablety. Ako náhrada leštidla sa univerzálne všade uvádza obyčajný ocot.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM