Zlatica Gregorová Regióny Rôzne Zo Slovenska

Dýchajú históriou: Navštívte jeden z TOP 6 slovenských skanzenov

Ak túžite po zážitkoch, môžete navštíviť prírodný areál. Naša krajina je priam posiata múzeami ľudovej architektúry.

Ilustračný obrázok k článku Dýchajú históriou: Navštívte jeden z TOP 6 slovenských skanzenov
6
Galéria
Zdroj: TASR

Prvý prírodný areál vznikol v roku 1891 v parku Skansen, ktorý sa nachádza vo švédskom Štokholme. Preto, aby boli pôvodné architektonicky zaujímavé stavby dobre chránené, umiestňujú ich do menších či väčších skupín v oblastiach, odkiaľ pochádzajú. Väčšinou sú pod správami múzeí a tak sú pôvodné stavby dobre chránené nielen pre súčasníkov ale i pre ďalšie generácie.

Najväčšou slovenskou rezerváciou, ktorá sa nachádza v prírode je Múzeum slovenskej dediny Martin. Ak by ste ju chceli vidieť na vlastné oči, nájdete ju v Jahodníckych hájoch. Pokochať sa môžete 143 exponátmi slovenskej ľudovej architektúry. Tie pochádzajú zo severozápadu Slovenska. Ako uvádza Občianske združenie Jahodnícke háje, expozícia podáva obraz tradičného ľudového staviteľstva, bývania a spôsobu života obyvateľov oblastí severozápadného Slovenska v období druhej polovice 19. a prvej polovice 20. storočia.

Bezplatný vstup do skanzenu majú deti do 6 rokov. Dospelí zaplatia 3 eurá, deti nad 6 rokov, študenti a seniori 1,50 eur. Rodinná malá vstupenka stojí 4,50 eur a veľká rodinná vstupenka 7,50 eur.

Zdroj: TASR

Múzeum liptovskej dediny Pribylina nájdete pomerne ľahko už i preto, že ho tvorí množstvo objektov. Návštevník tu uvidí drevené domy aj s hospodárskymi stavbami, ktoré kedysi patrili do života roľníkov aj remeselníkov. Nachádzajú sa tam i dva vzácne stredoveké kamenné objekty. Celý areál je originálnou ukážkou dávneho Liptova.

Ak zatúžite navštíviť tento skanzen, deti do 6 rokov majú vstup bezplatný. Dospelí zaplatia 6 eur, deti nad 6 rokov, študenti a seniori (nad 60 rokov) 3 eurá. Vstupné pre viacdetné rodiny stojí 18 eur.

Zdroj: TASR

Múzeum oravskej dediny Zuberec je expozíciou v prírode. Návštevníkom ukazuje, ako kedysi vyzeral život obyvateľov tejto oblasti. Na mieste dnešného múzea boli urbárske  pasienky Zuberčanov. „V roku 1967 sa tu začalo stavať múzeum, základný kameň bol položený 24. 9. 1967. Stavby v múzeu sú väčšinou originály, ktoré pôvodne stáli v rôznych lokalitách na Orave,“ informuje Múzeum Zuberec.

Za vstup do prírodného múzea za dieťa do 6 rokov neplatíte vstupné. Dospelí zaplatia 4 eurá, dôchodcovia a študenti platia 3 eurá.

Zdroj: TASR

Kto navštívi hrad Ľubovňa, iste si nenechá ujsť príležitosť nakuknúť aj do Ľubovnianskeho skanzenu. Areál pod hradom ponúka pohľad do histórie Spiša a Šariša. Nájdete tu vzácnu národnú kultúrnu pamiatku- zrubový gréckokatolícky kostolík z Matysovej z roku 1833 aj ďalšie objekty zo začiatku 20. storočia, ktoré približujú život tunajších obyvateľov. Návštevníci tu uvidia viacero obytných domov i poľnohospodár­skych budov.

Deti od 6 do 19 rokov a študenti VŠ za vstup do skanzenu zaplatia 1 euro, dospelí 2 eurá, seniori nad 60 rokov 1,50 eur a za rodinnú vstupenku dáte 4,50 eur. Skanzen je bezbariérový a prístupný aj nevidiacim návštevníkom.

Zdroj: TASR

Múzeum kysuckej dediny Vychylovka je súčasťou Kysuckého múzea v Čadci. Expozíciou, nachádzajúcou sa v prírode ukazujú, ako to kedysi v 19.-20. storočí vyzeralo na Kysuciach. Nájdete tu zrubové domy aj hospodárske stavby. „Technické stavby prezentuje vodný mlyn a píla s hrázdenou konštrukciou z obce Klubina. Zo sakrálnych stavieb sa tu nachádza murovaná kaplnka z prvej štvrtiny 19. storočia zo Zborova nad Bystricou a cintorín s kovovými krížmi, predstavujúci cintoríny na Kysuciach začiatkom tohto storočia," informuje múzeum.

Ak si chcete urobiť výlet na Kysuce, za vstup do skanzenu za dieťa do 6 rokov neplatíte. Dospelý zaplatí 5 eur. Deti od 7 do 15 rokov platia 2,50 eur, rovnako aj žiaci, študenti do 26 rokov aj dôchodcovia nad 60 rokov. Rodinné vstupné je 15 eur.

Zdroj: TASR

Slovenské poľnohospodárske múzeum v Nitre (SPM) vo svojom skanzene ukáže zaujímavosti 33 objektov. Tie priblížia históriu poľnohospodárstva v tejto oblasti. „Na základe výskumu v r. 1980 boli  z celého územia Slovenska vybrané rôzne typy hospodárskych stavieb z obdobia 19.-20. storočia a ich kópie sa začali stavať v priestore plánovaného skanzenu od r. 1982. O 2 roky neskôr pri príležitosti výstavy Agrokomplex ´84 bolo sprístupnených prvých 6 expozícií,“ uvádza SPM v Nitre.

Za prehliadku skanzenu zaplatíte 4 eurá. Zľavnené vstupné 2 eurá platí pre žiakov základných škôl, študentov stredných a vysokých škôl s platným dokladom o štúdiu do veku 26 rokov. Taktiež aj občania nad 62 rokov s občianskym preukazom alebo občania s ŤZP bez sprievodcu a sprievodca držiteľa ŤZP. Voľný vstup majú deti do 6 rokov a občania s preukazom ŤZP so sprievodcom (preukaz s červeným prúžkom).

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Zaujímavé zákutia Slovenska: TOP 6 skanzenov
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM