Webnoviny - Svet

Dzurinda pozval Sarkozyho na Slovensko

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP BRATISLAVA 9. septembra (SITA) – Minister zahraničných vecí SR Mikuláš Dzurinda je dnes na pracovnej návšteve Paríža, okrem iného tlmočil francúzskemu prezidentovi Nicolasovi Sarkozymu pozvanie na Slovensko. Povedal to na stretnutí s diplomatickým poradcom prezidenta Sarkozyho Jean-Davidom Levittom. Toto pozvanie už istý čas platí, od vzniku samostatného Slovenska totiž našu krajinu nenavštívil žiaden francúzsky prezident. Naposledy tu bol prezident Francois Mitterand ešte v roku 1988. Agentúru SITA o tom informoval hovorca rezortu diplomacie Ľuboš Schwarzbacher.

Dzurinda sa stretol aj so svojím partnerom Bernardom Kouchnerom. Obe strany počas rokovaní vyzdvihli dobrú úroveň vzájomných vzťahov a spolupráce v rámci Strategického partnerstva z roku 2008 a prerokovali možnosti jej ďalšieho prehĺbenia v oblasti jadrovej energetiky, investícií a priemyslu. Na Slovensku v súčasnosti pôsobí vyše 400 francúzskych firiem.

Partneri sa zaoberali otázkami posilnenia ekonomickej spolupráce EÚ, vrátane sprísnenia opatrení na kontrolu a zabezpečenie plnenia Paktu rastu a stability a potreby reforiem EÚ. Ministri poukázali na potrebu európskeho riešenia a využitia mechanizmov a zdrojov, ktoré EÚ má. Rozhovory prispeli k výmene názorov a nájdeniu spoločného priestoru v otázkach, ktorými sa bude zaoberať neformálna rada ministrov v Bruseli (Gymnich) 10. a 11. septembra.

Predmetom rozhovorov bola aj otázka integrácie štátov západného Balkánu. Ministri s potešením prijali spoločný postup Srbska a EÚ pri predkladaní rezolúcie Valného zhromaždenia OSN k žiadosti o poradný posudok Medzinárodného súdneho dvora či jednostranné vyhlásenie nezávislosti Kosova je v súlade s medzinárodným právom.

Francúzski partneri informovali Dzurindu aj o situácii, ktorá sa týka vysťahovania rómskych občanov z Francúzska naspäť do Rumunska.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM