Aktualizované Svet

Havária lietadla EgyptAir: Teroristický útok je najpravdepodobnejšie verzia

Lietadlo spoločnosti EgyptAir na trase z Paríža do Káhiry, so 66 ľuďmi na palube, ktoré sa dnes nadránom zrútilo do Stredozemného mora, pred zmiznutím z radarov prudko manévrovalo a potom náhle stratilo výšku.

Ilustračný obrázok k článku Havária lietadla EgyptAir: Teroristický útok je najpravdepodobnejšie verzia
Zdroj: TASR

Podľa gréckeho ministra obrany Panosa Kammenosa, ktorého citovala agentúra AP, sa lietadlo v čase incidentu nachádzalo 16–24 kilometrov za hranicou egyptského vzdušného priestoru a letelo vo výške 11.277 metrov.

„Lietadlo urobilo obrat o 90 stupňov doľava a potom o 360 stupňov doprava a potom kleslo z 11.277 metrov na 4572 metrov a následne vo výške 3048 metrov zmizlo z radaru,“ povedal Kammenos.

Skúsený kapitán

Kapitán lietadla mal nalietaných šesťtisíc hodín, jeho kopilot štyritisíc, pripomína stanica CNN. Podľa gréckeho úradu pre civilné letectvo let Airbusu A320 spoločnosti EgyptAir prebiehal bez problémov až do chvíle, keď mali riadenie letu prevziať egyptskí dispečeri. Pilot na ich výzvy nereagoval a lietadlo následne zmizlo z obrazoviek radarov.

Kammenosove vyjadrenia sú prvým náznakom toho, čo sa mohlo stať, keď lietadlo vstúpilo do egyptského vzdušného priestoru a jeho riadenie mala prevziať veža v Káhire.

Slováci na palube neboli

„Podľa prvých informácií, ktoré máme k dispozícii, by medzi cestujúcimi nemali byť občania Slovenskej republiky. Sme však v kontakte s úradmi tak vo Francúzsku, ako aj v Egypte,“ povedal hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Stano.

ČÍTAJTE AJ: Desivá štatistika: Od začiatku roka havarovalo už 12 lietadiel, obete sa počítajú na stovky

Francúzi začali vyšetrovanie

Haváriu lietadla potvrdil aj francúzsky prezident Francois Hollande. V súvislosti s príčinami havárie nevylúčil žiadnu zo spomínaných hypotéz, teda aj možný teroristický útok.

Lietadlo so 66 ľuďmi na palube vyštartovalo z parížskeho Letiska Charlesa de Gaulla v stredu o 23.09 h SELČ. Dispečeri s ním stratili kontakt nad Stredozemným morom dnes o 02.45 h SELČ, keď sa už nachádzalo v egyptskom vzdušnom priestore.

Vzhľadom na skutočnosť, že medzi 66 ľuďmi na palube havarovaného lietadla bolo aj 15 francúzskych občanov, začala okolnosti nešťastia vyšetrovať francúzska prokuratúra.

„V súvislosti s týmto nešťastím nemožno vylúčiť nijakú hypotézu", uviedol francúzsky premiér Manuel Valls. Egyptský premiér Šaríf Ismáíl nevylúčil teroristický útok.

Teroristický útok je najpravdepodob­nejšie verzia

Pravdepodobnosť, že príčinou dnešnej havárie lietadla spoločnosti EgyptAir bol teroristický útok, je väčšia než pravdepodobnosť technického zlyhania. Vyhlásil to egyptský minister pre civilné letectvo Šaríf Fathí na tlačovej konferencii v egyptskej metropole Káhira.

Minister dodal, že nechce vyvodzovať závery, ale analýza poukazuje na terorizmus ako pravdepodobnejšiu príčinu pádu stroja.

Egyptské pátracie lietadlo už lokalizovalo dva oranžové predmety, ktoré podľa presvedčenia odborníkov pochádzajú z nezvestného lietadla. Informáciu oznámili dnes grécki predstavitelia.

Čítajte aj: Objaviteľ pyramíd zavítal po prvý raz na Slovensko: Egypt je bezpečný, príďte nás navštíviť!

Havária Egyptského lietadla
17
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM