Správy

Desivá štatistika: Od začiatku roka havarovalo už 12 lietadiel, obete sa počítajú na stovky

Havária lietadla spoločnosti EgyptAir, ktoré sa s najväčšou pravdepodobnosťou zrútilo do Stredozemného mora, bola už dvanástou v tomto roku. Na palube boli desiatky ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Desivá štatistika: Od začiatku roka havarovalo už 12 lietadiel, obete sa počítajú na stovky
Zdroj: TASR

Aktuálna havária egyptského lietadla bola už dvanásta od začiatku roka. Zatiaľ najtragickejšie následky mala tá z 19. marca 2016. Nikto zo 62 ľudí na palube neprežil haváriu lietadla nízkonákladovej spoločnosti FlyDubai, ktoré sa zrútilo na letisku v ruskom meste Rostov na Done. Na palube stroja spoločnosti EgyptAir malo byť podľa dostupných informácií 66 ľudí.

18. mája 2016 – AFGANISTAN – sedem obetí

Na juhu Afganistanu havarovalo azerbajdžanské nákladné lietadlo, pričom zahynulo sedem z deviatich osôb na palube. Lietadlo sa trútilo počas štartu z vojenského letiska neďaleko mesta Laškargáh, metropoly provincie Helmand.

20. apríla 2016 – ČESKO – jedna obeť

Havária lietadla typu Cessna 150, ku ktorej došlo pri juhočeských Strakoniciach, si vyžiadala život pilota. Ten zahynul na mieste nešťastia, neprežil početné zranenia. Telo pilota, ktorý bol na palube sám, bolo zaklinené vo vraku stroja.

PREČÍTAJTE SI AJ: Havária lietadla EgyptAir: Premiér Šaríf Ismáíl nevylúčil teroristický útok

13. apríla 2016 – PAPUA NOVÁ GUINEA – 12 obetí

Dvanásť ľudí zahynulo na palube malého lietadla, ktoré sa pokúsilo pristáť na Papue-Novej Guinei. Lietadlo spoločnosti Sunbird Aviation sa zrútilo popoludní v močiari tesne pred pristávacou dráhou v meste Kiunga v strednej časti krajiny. Všetci ľudia na palube vrátane 31-ročného austrálskeho pilota zahynuli.

29. marca 2016 – KANADA – sedem obetí

Životy všetkých siedmich osôb na palube si vyžiadala havária malého súkromného lietadla, ku ktorej došlo na súostroví Magdalen Islands v kanadskej provincii Quebec. Zahynuli piati pasažieri a dvaja piloti.

25. marca 2016 – MAĎARSKO – dve obete

Dve obete si vyžiadal pád malého lietadla v Peštianskej župe v Maďarsku. Stroj mal pristáť na letisku v meste Gödöllö, približne 31 kilometrov severovýchodne od Budapešti. Lietadlom leteli dvaja ľudia, obaja zahynuli.

19. marca 2016 – RUSKO – 62 obetí

Nikto zo 62 ľudí na palube neprežil haváriu lietadla nízkonákladovej spoločnosti FlyDubai, ktoré sa zrútilo na letisku v ruskom meste Rostov na Done, ležiacom neďaleko ukrajinských hraníc približne 950 kilometrov južne Moskvy. Z 55 cestujúcich letu FZ981, ktorí sa v čase nešťastia nachádzali na palube Boeingu 737–800 letiaceho z Dubaja do Rostova na Done, bolo 33 žien, 18 mužov a štyri deti. Išlo o 44 občanov Ruska, osem Ukrajincov, dvoch Indov a jedného Uzbeka, oznámili aerolínie FlyDubai. Okrem cestujúcich zahynulo aj sedem členov posádky.

13. marca 2016 – BOLÍVIA – sedem obetí

Sedem ľudí zahynulo a 15 utrpelo zranenia, keď sa malé lietadlo zrútilo na trh v severnej Bolívii. Na mieste nešťastia, kam sa zbehli stovky ľudí, vypukol rozsiahly požiar.

29. februára 2016 – RUSKO – jedna obeť

Počas cvičného letu sa v Rusku zrútilo bojové lietadlo Su-25. Pilot zahynul na mieste. K havárii došlo v Stavropoľskom kraji na juhu Ruska. Stroj nebol vybavený žiadnymi zbraňami a zrútil sa v neobývanej oblasti.

26. februára 2016 – NEPÁL – dve obete

Malé lietadlo s 11 ľuďmi na palube havarovalo v hornatej oblasti na západe Nepálu. O život prišli dvaja piloti jednomotorového lietadla.

24. februára 2016 – NEPÁL – 23 obetí

Všetkých 23 osôb na palube zahynulo pri havárii menšieho civilného lietadla, ktoré sa zrútilo v horskej oblasti stredného Nepálu. V lietadle typu DHC-6 Twin Otter spoločnosti Tara Air sa okrem trojčlennej posádky nachádzalo 20 pasažierov a traja členovia posádky. S výnimkou dvoch Kuvajťanov boli všetci cestujúci občanmi Nepálu.

29. januára 2016 – AUSTRÁLIA – tri obete

Traja ľudia zahynuli pri páde malého osobného lietadla do Tichého oceánu pri austrálskom pobreží. Lietadlo odštartovalo z letiska Moorabbin a zrútilo sa pri pobreží mesta Barwon Heads v severovýchodnom zväzovom štáte Viktória.

Chronológia havárií lietadiel 2016
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM