Webnoviny - Svet

EK pravdepodobne nezastaví eurofondy pre Slovensko

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA

BRATISLAVA 11. februára (WEBNOVINY) – Európska komisia (EK) pravdepodobne zastaví konanie voči Slovensku pre nedostatky v oblasti posudzovania vplyvov na životné prostredie pri realizácii infraštruktúrnych projektov. Riaditeľ Generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre regionálnu politiku Dirk Ahner na tlačovej besede vo štvrtok vyslovil uspokojenie nad tým, že členovia slovenskej vlády ho počas rokovaní ubezpečili o vyriešení tohto problému. „Očakávame už len formálny list, ten je pre nás uspokojujúci, aby sme mohli zastaviť konanie proti SR,“ informoval Ahner po rokovaní s podpredsedom vlády Dušanom Čaplovičom a ministrami životného prostredia, výstavby a dopravy.

Slovensku hrozilo zastavenie čerpania prostriedkov z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a Kohézneho fondu na infraštruktúrne projekty. Príčinou výhrad Bruselu bolo to, že fyzické osoby sa nemohli zúčastňovať pri posudzovaní vplyvov stavieb na životné prostredie. Slovensko malo odstrániť výhrady Bruselu do 15. februára. Vláda tento nesúlad s európskymi pravidlami odstránila, keď na mimoriadnom zasadnutí 5. februára schválila novelu zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Novelu zákona poslanci Národnej rady SR posunuli v stredu do druhého čítania, parlament o nej bude hlasovať na schôdzi, ktorá sa začína 2. marca. Európska komisia podľa Ahnera nemá záujem šetriť prostriedky pre Slovensko, naopak, chce vopred pomôcť pri riešení problémov, aby nemusela zastaviť financovanie projektov.

Ahner začiatkom januára informoval SR o začatí konania v oblasti životného prostredia a žiadal odpovede na otázky. Ešte predtým, ako by Európska komisia poslala odôvodnené stanovisko, čo by znamenalo pozastavenie platieb, chcel poskytnúť šesť týždňov, aby sa SR vyjadrila k riešeniu problému. „Dobrou správou je, že SR a jej predstavitelia na daných veciach pracovali. Zdá sa, že veci, na ktoré sme sa v oficiálnom liste pýtali, už boli vyriešené. Očakávame, že budúci týždeň v pondelok sa v našej kancelárii ocitne list ako odpoveď slovenskej strany, v ktorom budú naše otázky vysvetlené, a tým pádom nám to umožní zrejme pozastaviť celé konanie proti Slovensku pre porušenie pravidiel,“ vyhlásil Ahner. List zo Slovenska má na to podľa neho stačiť.

Ahner počas pracovnej návštevy Slovenska rokoval so zástupcami vlády SR najmä o možnostiach zefektívnenia využívania európskych prostriedkov pri podpore vytvárania nových pracovných miest, čím sa majú zmierniť dopady hospodárskej krízy. Ďalšou témou bol dlhodobý dopad týchto investícií, aby ich mohlo Slovensko čo najlepšie zužitkovať pre svoj rozvoj. Na stretnutí zároveň zhodnotili doterajší stav čerpania štrukturálnych fondov v programovom období 2007 až 2013 a osobitne sa venovali problematike verejného obstarávania. V ňom má podľa Ahnera problémy nielen SR, ale aj iné štáty únie. Chyby pri implementácii prostriedkov totiž súvisia s problémami pri obstarávaní. EK chce preto podporovať školenie pracovníkov pripravujúcich projekty.

Slovensko môže počas terajšieho sedemročného programového obdobia využiť spolu okolo 14 mld. eur. vrátane 2 mld. eur na program rozvoja vidieka. „Tieto prostriedky je možné využiť len prostredníctvom konkrétnych projektov. V oblasti čerpania štrukturálnych fondov členské krajiny únie bývajú zvyčajne päť až dvanásť mesiacov pozadu pri realizácii projektov,“ uviedol Ahner. Slovensko je podľa neho na úrovni priemeru.

„Na rok 2010 máme naplánovaných niekoľko takýchto návštev členských štátov. Je to skutočne len náhoda, že začíname v Bratislave,“ vyvrátil Ahner úvahy, či termín tento návštevy nesúvisí s problémami v oblasti životného prostredia. Zvlášť sa zaujímal o prípravu veľkých projektov napríklad pri výstavbe diaľnic, modernizácii železníc, v životnom prostredí. Veľké projekty totiž tvoria asi tretinu celkových zdrojov únie pre Slovensko v tomto programovom období. Ahner vyslovil znepokojenie nad tým, že SR zatiaľ nepredložila viac veľkých projektov. Prvé neboli veľmi kvalitné, ale už sa to podľa neho zlepšuje.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM