Webnoviny - Svet

Ekonomiku Slovenska ozdraví až zničenie korupcie

WEBNOVINY.SK

BRATISLAVA 20. februára (WBN/PR) – Stavajme kvalitné projekty, ktoré ocení i konečný spotrebiteľ Šiesty ročník stavebnej konferencie Construction summit 2012 otvoril konštruktívne kritickou prednáškou projektovania slovenských stavieb pán Arch. Dipl. Ing. Dukát, slovenský architekt pôsobiaci dlhé roky v rakúskom Salzburgu. Upozornil na to, ako sa primárne chyby opakujú na našich stavebných projektoch, napr. zle osadené okná, či zlá zvuková izolácia, ktoré znižujú štandard bytu či stavby a nie sú kontrolované a postihované stavebným úradom. Prednášku uzavrel ponukou developerom zrealizovať projekt na Slovensku, kde by pomohol sprostredkovať špičkové firmy z Rakúska a tiež celý know-how ako postaviť kvalitnú stavbu, ktorú ocení i konečný klient. Čínska architektka Xiaobei Shen zase previedla účastníkov konferencie čínskou históriou, poukázala na rozdiely medzi Európou a Čínou napríklad v tom, že čínska architektúra stále stavia na tradíciách, kultúre, feng shuej a pohodlí, kde európske stavby sú krásne na pohľad, ale vo vnútri sú prázdne a bez duše.

Ženy stavajú na celkovom pocite pri kúpe nehnuteľností Druhý blok konferencie bol zameraný na analýzu realitného trhu. Pán Dubravík z Weidner Investments hovoril o rozdielnych motívoch kupovania nehnuteľností u muža a ženy. Ženy dávajú na celkový pocit z nehnuteľností, kým muži sú oveľa pragmatickejší. Pán Zajíček z realitnej kancelárie Lexxus, poukázal na zmeny preferencií kupujúcich pred rokom 2008 a v súčasnosti.

Prognózy slovenskej ekonomiky a stavebníctva Veľmi kritický, ale realistický scenár smerovania slovenskej ekonomiky ako takej a tiež slovenského stavebníctva predniesol ekonomický analytik SAV, prof. Staněk, podľa ktorého, ak sa naplnia prognózy, tak vláda bude pokračovať zvyšovaním daní a doháňaním chýbajúcich peňazí v štátnom rozpočte z bežných a chudobných ľudí. Tiež upozornil na fakt, že celú ekonomickú situáciu by vyriešilo zlikvidovanie alebo zníženie korupcie, ktorá predstavuje až 4 milióny eur ročne.

Prečo sa niektoré už postavené projekty nepredávajú? Záver konferencie patril panelovej diskusii na tému: Prečo sa už niektoré postavené projekty nepredávajú? V diskusii odznela konštruktívna kritika, ale tiež aj námety najmä zo strany hlavnej architektky mesta Bratislava pani Ing. arch. Ingrid Konrád, ktorá čerpá zo sociálne silne postaveného Rakúska. Obdobne by si želala a bude presadzovať i na Slovensku, aby sa stavali bytové jednotky finančne zvládnuteľné pre sociálne slabšie vrstvy Slovenska a pre mladých ľudí. Pani Rážová z Bond reality zhodnotila, že masová vrstva obyvateľstva uprednostňuje 2 – 3 izbové byty, okolo 50 – 60m2, ktoré vie finančne zvládnuť a očakáva aj primeranú kvalitu. Pán Dukát ako zástupca architekta a developera jednoznačne a sebavedome poznamenal, že projekty sa nepredávajú, lebo sú zle postavené, zle riešené a majú aj neprimeranú cenu.

Poďakovanie partnerom: generálny partner: Heluz Hlavní partneri: Belimo, Mercedes-Benz Partneri: Autodesk, TUV/SUD, IES, Dietzel Univolt, Schneider electric

Zdroj: In Form Slovakia

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM