Webnoviny - Svet

Elektronizácia zdravotníctva môže byť problémová

WEBNOVINY.SK

Foto: ilustračné foto alibaba.com

BRATISLAVA 17. februára (WEBNOVINY) – Zavedenie elektronickej zdravotnej knižky, či elektronického objednávania nemusí byť na Slovensku bezproblémové. Ministerstvo zdravotníctva SR počíta s tým, že knižky by mali byť realitou od roku 2013 a objednávanie cez internet dokonca ešte o rok skôr. Niektorí lekári však upozorňujú na možné komplikácie.

Prvou z nich je technické vybavenie ordinácií. Podľa prezidenta Slovenskej lekárskej komory Milana Dragulu totiž nie je dobré. Šéf súkromných lekárov Ladislav Pásztor vidí v tejto oblasti určité riziko snáď iba v dostupnosti internetu.

Obaja zároveň poukázali na problematický prístup starších kolegov k informatizácii. „Problém vidím v prístupe, najmä starších kolegov,“ povedal Pázstor. Ak by sa ale podľa neho venovala pozornosť aj tejto téme, plány rezortu zdravotníctva v rámci eHealthu považuje za reálne.

Slovenská lekárska komora sa podľa Dragulu snaží zdravotníkom v tejto oblasti pomôcť. Informuje ich o informatizácii a v pláne má aj kurzy, ktoré by im mali pomôcť túto tému zvládnuť. „Bude to uľahčene aj pre nich,“ uviedol Dragula.

Rezort zdravotníctva predložil do pripomienkového konania novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, v rámci ktorej navrhuje novelizovať aj ďalších približne desať zákonov. Zmenami chce pripraviť prostredie pre realizáciu eHealthu v praxi.

Návrhy okrem iného predpokladajú, že elektronickú zdravotnú knižku budeme mať na Slovensku od roku 2013. Jej súčasťou by mal byť aj aktuálny súbor tzv. život zachraňujúcich informácií vyjadrený v medzinárodnom terminologickom systéme.

Informatizácia zdravotníctva však od roku 2012 umožní aj objednávanie k lekárovi elektronicky, bez nutnosti osobnej návštevy. Realitou by mali byť aj vzdialené konzultácie, či poskytovanie zdravotných výkonov na diaľku.

Ďalšou novinkou by malo byť vydávanie liekov a zdravotníckych pomôcok aj na základe elektronickej formy lekárskeho predpisu alebo lekárskeho poukazu. Občania by po novom mali vlastniť aj elektronické preukazy poistencov a mali by mať taktiež možnosť vyjadrovať sa k poskytnutej zdravotnej starostlivosti na internete.

Základom eHealthu na Slovensku bude Národný zdravotný informačný systém ako systém určený na poskytovanie zdravotníckych služieb a informácií. Jednotné komunikačné rozhranie pre prístup osôb a informačných systémov do tohto systému zabezpečí Národný zdravotný portál.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM