Správy Rôzne Zo Slovenska

Elektroodpad na Slovensku: Vlani ho vyzbierali o milión kilogramov viac ako v roku 2015

Najviac vyzbieraným elektroodpadom boli vlani televízory. V tesnom závese ľudia odovzdali staré chladničky. K nárastu prispeli aj špeciálne kontajnery.

Ilustračný obrázok k článku Elektroodpad na Slovensku: Vlani ho vyzbierali o milión kilogramov viac ako v roku 2015
Foto: Zlatica Gregorová

Na Slovensku sa vyzbieralo v roku 2016 viac ako 5,7 milióna kilogramov (kg) elektroodpadu a takmer 125 000 kg prenosných batérií, teda o milión kg a približne 25 000 batérií viac ako v roku 2015. K nárastu prispela aj jedinečná zberová infraštruktúra v podobe špeciálnych kontajnerov, E-domčekov, centier a boxov. Informovala Silvia Sekáčová z organizácie zodpovednosti výrobcov ASEKOL SK, ktorá na Slovensku zabezpečuje nakladanie s elektroodpadom, použitými batériami a akumulátormi.

„Podobne ako v roku 2015, aj teraz boli najviac zbieraným elektroodpadom televízory, ktorých bolo takmer 1,5 milióna kg, nasledovali chladničky a veľké domáce spotrebiče ako sporáky a práčky, ktorých sa vyzbieralo skoro 2,4 milióna kg,“ uviedla Sekáčová.

Podľa údajov organizácie vzrástol o tretinu, na 860 000 kg, aj zber počítačových myší a mobilných telefónov. „Spolu so 450 000 kg malých domácich spotrebičov ako mixérov, fénov a ďalších sa celkovo vyzbieralo viac ako 1,3 milióna kg v kategóriách, ktoré sú na zber najnáročnejšie,“ doplnil konateľ organizácie Ronald Blaho. Zostávajúcich 600 000 kg podľa neho tvorili počítačové monitory, spotrebná elektronika a elektronáradie.

Pribudli nové kontajnery

Ako informovala Sekáčová, uvedené objemy sa podarilo vyzbierať aj vďaka jedinečnej zberovej infraštruktúre. Vo vybraných mestách pribudlo vlani 40 špeciálnych červeno-bielych kontajnerov na zber malého elektra. Spotrebitelia môžu vyradené spotrebiče odovzdať aj do 73 E-domčekov, špeciálnych veľkých kontajnerov v zberných dvoroch alebo pri elektropredajniach. Súčasťami infraštruktúry je tiež desať E-centier a takmer 800 E-boxov v obchodoch a obciach určených i na zber batérií. Viac ako 1400 kontajnerov je umiestnených v školách.

Povinnosti výrobcov

Zber elektroodpadu je financovaný z príspevkov výrobcov elektrospotrebičov a elektrických zariadení. Podľa zákona o odpadoch sa na nich vzťahuje princíp rozšírenej zodpovednosti. Znamená to, že sú zodpovední za nakladanie s elektrospotre­bičmi, ktoré vyrobili, aj po skončení životnosti výrobku, teda vo fáze elektroodpadu. Výrobcovia majú povinnosť zabezpečiť plnenie limitov zberu, zhodnotenia a recyklácie elektroodpadov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM