Aktualizované Svet

EMA preskúmala vakcínu Johnson & Johnson: Závery vás nepotešia

V USA po podaní tejto vakcíny zomrel jeden pacient na následky komplikácií v súvislosti s krvnými zrazeninami. Európska lieková agentúra prichádza s jasným stanoviskom.

Ilustračný obrázok k článku EMA preskúmala vakcínu Johnson & Johnson: Závery vás nepotešia
Zdroj: TASR/AP

Európska agentúra pre lieky (EMA) v utorok oznámila, že zistila „možnú spojitosť“ medzi očkovaním proti koronavírusu vakcínou od americkej spoločnosti Johnson & Johnson (J&J) a veľmi zriedkavým výskytom krvných zrazenín.

EMA zároveň uviedla, že vznik krvných zrazenín by mal byť uvedený medzi „veľmi zriedkavými vedľajšími účinkami tejto vakcíny“, informovala agentúra AP.

„EMA zistila možnú spojitosť medzi veľmi zriedkavými prípadmi nezvyčajných krvných zrazenín s nízkym počtom krvných doštičiek,“ uviedla vo vyhlásení EMA so sídlom v holandskom Amsterdame.

Výbor EMA pre hodnotenie rizík liekov (PRAC) ale zdôraznil, že výhody očkovania vakcínou J&J naďalej prevažujú nad jeho možnými rizikami.

Viac o očkovaní

Farmaceutická firma Johnson & Johnson minulý týždeň oznámila, že sa rozhodla pozastaviť používanie svojej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 v Európe. Spravil tak po tom, čo americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) a americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) odporučili pozastavenie používania tejto vakcíny.

Dôvodom bola predbežná opatrnosť úradov po výskyte ôsmich prípadov neobvyklých krvných zrazenín sprevádzaných nízkym počtom krvných doštičiek v USA po očkovaní medzi takmer siedmimi miliónmi osôb, ktorým bola táto jednodávková vakcína podaná.

Obnovia dodávky

Americká spoločnosť Johnson & Johnson (J&J) v utorok 20. apríla oznámila, že obnoví dodávky svojej vakcíny proti koronavírusu do krajín Európskej únie, ako aj do Nórska a na Island. Informovala o tom agentúra DPA.

Farmaceutická firma tak rozhodla po tom, čo Európska agentúra pre lieky (EMA) vydala stanovisko o bezpečnosti tejto vakcíny. Zhodnotila v ňom, že výhody očkovania vakcínou J&J naďalej prevažujú nad jeho možnými rizikami.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Viac o koronavíruse

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM