Aktualizované Správy

Eset reaguje na vyjadrenie A. Danka a obvinenia o financovaní politických aktivít

Podľa predsedu Národnej rady (NR) SR Andreja Danka (SNS) je nebezpečné, že Eset financuje politických kandidátov. IT firma sa bráni.

Ilustračný obrázok k článku Eset reaguje na vyjadrenie A. Danka a obvinenia o financovaní politických aktivít
Zdroj: TASR

Spoločnosť Eset sa v stanovisku ohradila voči zaťahovaniu do politického boja a „zneužívaniu svojho mena v dezinformáciách a konšpiráciách v slovenskej politike“.

Reakcia Esetu

Reagovala tak na vyjadrenie predsedu Národnej rady (NR) SR Andreja Danka (SNS), podľa ktorého je nebezpečné, že Eset financuje politických kandidátov, pretože má ako IT firma informácie o návykoch spotrebiteľov.

„Eset považuje zabezpečenie dát za jednu zo svojich kľúčových zodpovedností a absolútne vylučuje ich akékoľvek využitie v politickom boji. Navyše vôbec nedisponuje dátami, ktoré by mohli byť zneužité na politické účely,“ napísala spoločnosť vo svojom stanovisku. Dodala tiež, že účtovníctvo spoločnosti je auditované. „Takže akékoľvek pochybnosti či obvinenia o financovaní politických aktivít a projektov sa dajú poľahky a rýchlo rozptýliť,“ konštatovala.

Transparentná podpora

Eset priznal, že jeho majitelia okrem verejnoprospešných aktivít ojedinele podporujú aj kandidátov do verejných funkcií. „Vo všetkých takýchto prípadoch išlo o otvorenú a transparentnú podporu a rovnako to platí aj pre ich spoločnú investíciu do Denníka N,“ informovala spoločnosť s tým, že zmluva o investícii do denníka nedovoľuje ani jednému z investorov zasahovať do jeho obsahu.

Danko v povolebnej relácii TA3 V politike povedal, že politika podľa neho už nie je len o súťaži politických strán v regiónoch, ale aj o ich financovaní. „Vytvoria digitálneho hrdinu, digitálneho primátora, zafinancujú ho silní ľudia a sú tu výsledky,“ povedal šéf SNS na margo finančnej podpory, ktorú Miroslav Trnka z Esetu poskytol Matúšovi Vallovi. Ten vo voľbách zvíťazil v boji o post bratislavského primátora.

Vallo reaguje

Predseda SNS Andrej Danko SNS sa chce obrátiť kvôli komunálnym voľbám na Ústavný súd. Matúš Vallo podľa neho porušil v komunálnych voľbách pravidlá, keď kandidoval ako kandidát dvoch politických subjektov a Teamu Vallo.

Reakcia Valla na seba nenechala dlho čakať. „Naše kandidátne listiny schválili všetky okrskové volebné komisie aj Štátna komisia pre voľby a kontrolu politických strán. Od podania listín až do volieb existovala možnosť, aby ktokoľvek tieto listiny namietal, čo ani pán Danko neurobil a napáda ich až teraz, keď sa mu nepáči výsledok volieb v Bratislave. Všetci naši kandidáti boli na kandidátnej listine koalície Progresívne Slovensko / Spolu-občianska demokracia. Použitie údaju Team Vallo na kandidátnej listine sme ešte v júli 2018 konzultovali s ministerstvom vnútra a z ich odpovede vyplýva, že ide o údaj na kandidátnej listine, za ktorý zodpovedá sám kandidát. Tento údaj nebol údajom o straníckej príslušnosti kandidáta, ale údajom o tom, akej činnosti sa kandidát v čase kandidatúry venuje – čo bola činnosť pre Team Vallo,“ vyjadril sa pre bratislavskeno­viny.sk Matúš Vallo.

„Nikto z voličov nebol uvedený do omylu a máme za to, že predseda Národnej rady SR sa svojím podaním len snaží nájsť formalistický výklad zákona, ktorým by poprel demokraticky prejavenú vôľu ľudí vo voľbách,“ dodal.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM