Futbal

EURO 2016 OBRAZOM: Futbalové galapredstavenie nadchlo

Premiérový titul Portugalska, dojatý Ronaldo, v slzách aj domáci Francúzi, množstvo pútavých momentov i premiérová účasť Slovenska na kontinentálnych majstrovstvách. Mesiac skvelého futbalu je za nami.

Ilustračný obrázok k článku EURO 2016 OBRAZOM: Futbalové galapredstavenie nadchlo
Zdroj: TASR

Radosť striedalo sklamanie, slzy šťastia tie, ktoré patrili porazeným. Vo Francúzsku sa od 10. júna do 10. júla na desiatich štadiónoch odohrávala veľká show. Zvýšený počet účastníkov záverečného turnaja na 24 dával možnosť vyniknúť aj reprezentáciám ako je tá naša, či potom Islandu, Walesu, Maďarsku, prípadne Albánsku.

PREČÍTAJTE SI: Futbalové EURO 2016: Portugalci bez Ronalda šokovali Francúzov a majú zlato

Naši si hanbu nespravili

Slováci naplnili predpoklady a postúpili do vyraďovacej fázy, kde ich ale pohodlným víťazstvom 3:0 zastavili v osemfinále majstri sveta Nemci. Kozákov tím ale nesklamal, skôr naopak, ukázal, že sila kolektívu a skúsenosti sú v našom nároďáku vysoko. Slovensko skončilo turnaj s bilanciou 1 výhra – 1 remíza – 2 prehry, strelilo tri góly, šesť inkasovalo.

EURO sa výrazne vydarilo Portugalsku. Tím okolo fenomenálneho Cristiana Ronalda ale herne nenadchol, skôr sa vydal cestou, že účel svätí prostriedky a pozornou defenzívou a výbornou organizáciou hry kráčal postupne za naplnením sna. Nový majster Európy odohral na ME sedem zápasov a v riadnom hracom čase vyhral len jediný (v skupine dokonca žiaden) a aj tak na konci slávi.

PREČÍTAJTE SI: EURO 2016 s Dnes24.sk: Kompletný zoznam víťazov denných aj hlavných cien

Wales a Island milým prekvapením

Výborné meno si urobili aj futbalisti Walesu, ktorí sa dostali až do semifinále, kde prehrali práve s neskorším šampiónom Portugalskom, futbalový boom zažili aj na Islande, ktorý sa dokázal dostať do štvrťfinále, keď vyradil Anglicko.

Naopak, sklamali obhajcovia titulu Španieli, ktorí sa porúčali po osemfinálovej prehre s Talianskom. Česi skončili už v skupine, rovnako tak desiaty tím sveta Rakúsko či Švédi vedení kapitánom Ibrahimovićom. Nabažení Poliaci zasa v druhom kole vyraďovacej fázy po smoliarskych penaltách z Portugalskom, sklamal „čierny kôň“ turnaja Belgicko, ktoré nezvládlo štvrťfinále s Walesom.

EURO 2016 - pohľad späť
19
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM