Barbara Dallosová Magazín Cestovanie

Európa sa OTVÁRA: Krajiny masovo rušia opatrenia, kde je už takmer úplná sloboda?

Koniec covidových pasov, veľké podujatia aj pre nezaočkovaných či úplne otvorené hranice. Viacero krajín hlási veľký návrat do normálu.

Ilustračný obrázok k článku Európa sa OTVÁRA: Krajiny masovo rušia opatrenia, kde je už takmer úplná sloboda?
12
Galéria

Zdá sa, že pandémia postupne stráca na sile. Tomu sa prispôsobuje i prísnost opatrení. Na Slovensku začala platiť prvá séria uvoľnení od soboty (26. 2.). Jednou z najzásadnejších zmien je zrušenie režimov OTP, OP a OP+. Prevádzky a hromadné podujatia sú tak prístupné všetkým bez ohľadu na ich očkovací status. Vo väčšine prípadov sú minulosťou tiež kapacitné obmedzenia.

K podobným krokom pristupuje viacero európskych krajín. Niekde opatrenia uvoľňujú opatrnejšie, inde ich zrušili takmer všetky naraz. Pozreli sme sa na to, ako to vyzerá v Anglicku, u našich susedov či v krajinách južnej Európy.

Česká republika

U našich západných susedov sa od 1. marca zrušia obmedzenia počtu osôb na hromadných akciách.

Ďalšie uvoľňovane opatrení má v Česku nastať 13. marca, bude sa týkať nosenia respirátorov a povinného testovania na koronavírus. Od tohto dňa budú respirátory naďalej povinné v mestskej verejnej doprave a v zdravotníckych a sociálnych zariadeniach. Je však možné, že nosenie respirátorov bude aj po tomto termíne stále nutné aj v iných priestoroch, ak sa na tom vláda zhodne s odborníkmi.

Vláda ČR tiež rozhodla, že od 13. marca sa skončí systém testovania v zdravotníckych a sociálnych službách. Od marca budú mať občania ČR nárok už len na jeden preventívny PCR test zdarma. Bezplatné zostanú naďalej testy na základe žiadanky od lekára či hygienickej stanice.

Rakúsko

Rakúsko uvoľnilo od utorka 22. februára pravidlá pre vstup na svoje územie. Do Rakúska môžu prísť zaočkovaní ľudia, vyliečení z nákazy aj tí s negatívnym výsledkom testu. Pred uvoľnením krajina nezaočkovaných cez hranice vôbec nepustila.

Od 5. marca budú v Rakúsku zrušené už prakticky všetky obmedzenia proti šíreniu koronavírusu. Potom budú povinné len respirátory FFP2, a to v určitých oblastiach verejného života.

Výnimkou je Viedeň, ktorá chce ešte čiastočne zachovať pravidlá, napríklad v gastronómii, kde je vstup do prevádzok povolený iba ľuďom, ktorí majú potvrdenie o zaočkovaní proti koronavírusu alebo o prekonaní ochorenia COVID-19.

Taliansko

Výnimočný stav vyhlásený v Taliansku v súvislosti s koronavírusovou pandémiou sa skončí 31. marca, oznámil predseda vlády Mario Draghi s tým, že sa zároveň postupne začnú rušiť všetky protiepidemické pravidlá.

Cieľom vlády je po viac ako dvoch rokoch zdravotníckej krízy „čo najskôr všetko otvoriť,“ vysvetlil premiér Draghi. Táto tretia najväčšia ekonomika eurozóny sa len pomaly zotavuje z finančne devastujúcich lockdownov.

Taliansko má vlastný covidpas, ktorý slúži ako potvrdenie o prekonaní covidu alebo absolvovaní očkovania. V súčasnosti je povinný pre všetkých zamestnancov, ako aj pre vstup na mnohé kultúrne či športové podujatia. Toto pravidlo však bude tiež časom zrušené.

Dôkazom, že v Taliansku sa život vracia do normálu, je aj tradičný karneval v uliciach Benátok. Ten sa v polovici februára konal po dvojročnej pandemickej prestávke. Zábery nájdete v priloženej fotogalérii.

Veľká Británia

Anglicko od štvrtka (24. 2.) zrušilo povinnú izoláciu pre ľudí s pozitívnym výsledkom testu. Oznámil to britský premiér Boris Johnson, ktorý poslancom predstavil plány na zmierňovanie opatrení zameraných na „život s covidom“.

Pre osoby, u ktorých test preukáže nákazu covidom, bude naďalej platiť odporúčanie zostať v domácej karanténe najmenej päť dní, avšak nebudú mať zákonnú povinnosť tak aj učiniť. Angličania rušia tiež povinnosť týkajúcu sa zaočkovaných osôb, ktoré boli v kontakte s infikovanými a museli sa po dobu jedného týždňa denne testovať. V izolácii nebudú musieť zostať ani nezaočkované blízke kontakty nakazených.

Od 1. apríla sa pre bežných Britov zrušia i bezplatné rýchlotesty na covid.

Švajčiarsko

Švajčiarsko pristúpilo k výraznému uvoľňovaniu ešte minulý týždeň (17. 2.). Švajčiarska vláda oznámila, že nastali tie správne podmienky pre „rýchle normalizovanie“ života na celoštátnej úrovni.

V krajine zostala len povinnosť izolácie na päť dní po pozitívnom teste na koronavírus a tiež nosenie rúšok vo verejnej doprave a v zariadeniach zdravotnej starostlivosti. Aj tieto pravidlá však prestanú platiť najneskôr koncom marca.

Ak sa chcú ľudia dostať do Švajčiarska, už nebudú musieť ukázať dôkaz o zaočkovaní, vyliečení z covidu ani negatívny test na koronavírus či vyplniť vstupný formulár.

Hoci covidpasy sa na domácej pôde rušia, Švajčiarsko bude naďalej vydávať potvrdenia o očkovaní alebo vyliečení z covidu, ktoré vyžaduje alebo uznáva okolitá Európska únia. Vláda zrušila aj obmedzenia na hromadných podujatiach.

Holandsko

V Holandsku už po novom môžu futbalové štadióny, divadlá, kiná či reštaurácie prijímať návštevníkov takmer bez obmedzení. Otvorené budú môcť byť znova do 1.00 hod. namiesto terajšej 22.00 hod.

Druhú vlnu opatrení uvoľnila vláda od piatka (25. 2.). Od tohto dňa odpadlo aj povinné nosenie rúšok a používanie covidpasu.

Pre veľké podujatia vo vnútorných priestoroch, ako sú festivaly, zostane aj v budúcnosti povinné testovanie, pričom rúška budú povinné vo verejnej doprave a na letiskách.

Portugalsko (17. 2)

Portugalská vláda oznámila, že ruší niektoré svoje opatrenia týkajúce sa pandémie koronavírusu vzhľadom na pokles prípadov nákazy.

Zruší sa tak izolácia po kontakte s osobou nakazenou koronavírusom, obmedzenie počtu ľudí, ktorí sa zhromažďujú na verejných priestranstvách, predkladanie digitálneho covidpasu na vstup do reštaurácií a iných priestorov, ako aj potvrdenie o negatívnom výsledku testu na koronavírus na vstup na športové podujatia, do barov a nočných klubov.

Pri vstupe do krajiny a pri návštevách v nemocniciach a opatrovateľských zariadeniach sa naďalej bude vyžadovať platný covidpas. Ľudia tiež musia aj naďalej nosiť rúška, no len vo vnútorných priestoroch.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM