Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

My mrzneme, oni sa môžu opaľovať: Juh Európy prekvapilo predčasné leto

Južné regióny Európy zaznamenali netypické februárové počasie. Španieli si dokonca užívali prekvapivých 25 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku My mrzneme, oni sa môžu opaľovať: Juh Európy prekvapilo predčasné leto
Zdroj: TASR/DPA

Hoci február je ešte zimným mesiacom, na niektorých miestach to vyzerá skôr na začiatok dovolenkovej sezóny. Na juhu Európy sa teploty šplhajú nad hranicu 20 °C. Najteplejšie je v Španielsku, kde namerali dokonca 25 °C. O netypickom februárovom počasí informuje portál imeteo.sk.

Závan leta

Tieto teploty zaznamenali v utorok (22. 2.). Južné regióny Talianska a Španielska patria medzi príjemne slnečné lokality, takéto teploty sú ale vo februári zvláštne i pre ne. V meste Andùjar v Andalúzii namerali počas včerajšieho dňa teplotu 22 °C.

„Teploty boli o približne 9 °C vyššie, než je dlhodobý normál,“ uvádza portál.

Taliani v La Spezia či Lavagna v Ligúrii si užívali príjemných 21 °C. Nad 20 °C bolo v utorok napríklad aj v metropolách ako Miláno, Janov či v Parme. „Každopádne, jar sa blíži a aj tieto teploty na juhu Európy naznačujú, že sa začne postupne otepľovať a zime dáme onedlho definitívne zbohom,“ predpovedá portál.

A čo u nás?

Hoci na Slovensku sa ešte o lete hovoriť nedá, teploty mierne stúpajú aj tu. Podľa predpovede Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) je u nás aktuálna denná teplota tri až desať stupňov Celzia.

Na viacerých územiach prší, fúka vietor o sile 70 kilometrov za hodinu. Na horách sa vyskytuje sneženie. Podobné počasie nás podľa predpovedí meteorológov čaká aj v najbližších dňoch.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM