Správy

Europarlament zasadol v novom zložení: Najstaršieho a najmladšieho poslanca delí 61 rokov

Poslanci v poradí deviateho zloženia Európskeho parlamentu (EP) - od prvých priamych volieb v roku 1979 - sa v utorok ujali svojich povinností. V zákonodarnom zbore EÚ sa ocitli poslanci zo 190 politických strán v 28 členských štátoch EÚ.

Ilustračný obrázok k článku Europarlament zasadol v novom zložení: Najstaršieho a najmladšieho poslanca delí 61 rokov
8
Galéria
Zdroj: TASR

Podľa štatistických údajov informačného centra EP sa do radov do 751-členného europarlamentu dostalo až 61 percent nových poslancov, z toho 60 percent mužov a 40 percent žien. Slovensko tento priemer prekračuje, pretože do EP sa dostalo až 11 nových slovenských europoslancov (84,6 percenta), avšak iba jedna žena.

Z predošlej slovenskej zostavy si svoje mandáty udržali Monika Beňová (Smer-SD) a Ivan Štefanec (KDH).

V 705-člennom EP po brexite bude mať Slovensko 14 poslancov, keď sa k slovenskej delegácii pripojí aj Miriam Lexmann (KDH).

Na eurovoľbách, ktoré sa konali vo všetkých 28 členských štátoch EÚ v závere mája (23. – 26. 5.), sa zúčastnilo 51 percent voličov. Vysoký prílev novozvolených poslancov (61 percent) je vyšší ako kedykoľvek predtým a zaznamenaný bol aj vyšší počet žien v europarlamente – 40 percent oproti 37 percentám v eurovoľbách z roku 2014.

Najmladším členom zákonodarného zboru EÚ je dánska europoslankyňa Kira Marie Peterová-Hansenová (21 rokov) a najstarším je bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi (82).

V novom zložení EP je zatiaľ sedem politických skupín – o jednu menej ako predchádzajúcom období. Tí poslanci europarlamentu, ktorí sa nepripojili k niektorej z politických skupín, sú evidovaní ako Nezaradení. Môžu sa však kedykoľvek pripojiť k nejakej z frakcií. Podľa rokovacieho poriadku EP z roku 2009 sa politická skupina skladá najmenej z 25 poslancov zvolených v najmenej siedmich členských štátoch EÚ.

Prvá schôdza europarlamentu v novom zložení
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM