Správy Zo zahraničia

Európu zaplavujú migranti: Česko OBNOVÍ kontroly na hraniciach so Slovenskom

Polícia Českej republiky začne od polnoci zo stredy na štvrtok vykonávať kontroly po celej dĺžke štátnej hranice so Slovenskom, a to na 27 bývalých hraničných priechodoch.

Ilustračný obrázok k článku Európu zaplavujú migranti: Česko OBNOVÍ kontroly na hraniciach so Slovenskom
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Tie zahŕňajú 17 cestných priechodov, sedem železničných a tri riečne. Informovala o tom česká polícia na svojej webstránke. Na iných miestach, než je 27 uvedených priechodov, nebude možné – až na stanovené výnimky – hranice medzi ČR a SR minimálne po dobu nasledujúcich desiatich dní prekračovať, približuje Polícia ČR.

Viac migrantov

Výnimky budú platiť pre občanov, ktorí pracujú ako poľnohospodári v bezprostrednej blízkosti hraníc a tiež pre lesníkov, poľovníkov a rybárov pri výkone práce v prihraničnej oblasti.

Znovuzavedenie kontrol na hraniciach oznámil v pondelok český premiér Petr Fiala s tým, že dôvodom je zvýšená nelegálna migrácia.

Riaditeľ služby cudzineckej polície Milan Majer uviedol, že polícia ČR od začiatku tohto roka zaistila na území ČR celkovo 11.983 tranzitných nelegálnych migrantov, čo je výrazne viac než v roku 2015, keď v Európe vrcholila migračná kríza.

Majer dodal, že zadržaných bolo už 125 prevádzačov migrantov, pričom boli začaté trestné konania v súvislosti so 140 skutkami.

Stovky policajtov

Policajný prezident Martin Vondrášek dodal, že „hroziace ohrozenie vnútornej bezpečnosti Českej republiky vyplýva najmä z činnosti organizovaných medzinárodných skupín prevádzačov“.

Polícia spresňuje, že do jednej 12-hodinovej smeny na hraniciach bude zapojených do 500 policajtov a ďalších 60 príslušníkov Colnej správy ČR.

ČR je pritom pre migrantov – vo veľkej väčšine Sýrčanov – najmä tranzitnou, a nie cieľovou krajinou, dodáva polícia odvolávajúc sa aj na dve migračné registračné centrá v mestách Břeclav a Holešov.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM