Politika Komunálne voľby

Extrémistov odmietajú v komunálnych voľbách aj KDH a PS. Aliancia ide do boja sama

PS si podľa slov šéfky hnutia Ireny Bihariovej vytýčilo červené čiary. Zo spolupráce vylučuje konkrétne strany.

Ilustračný obrázok k článku Extrémistov odmietajú v komunálnych voľbách aj KDH a PS. Aliancia ide do boja sama
Zdroj: TASR

Mimoparlamentné hnutia KDH a Progresívne Slovensko (PS) odmietajú pred komunálnymi voľbami spoluprácu s extrémistickými kandidátmi či stranami.

Spolupráca pre spojené voľby

PS vylučuje konkrétne strany Smer-SD, Hlas-SD, ĽSNS i Republiku. Mimoparlamentná maďarská strana Aliancia chce postaviť vlastných kandidátov, zároveň tvrdí, že je otvorená spolupráci a partnerstvu na všetkých úrovniach vrátane komunálnej.

„Pre spojené voľby 2022 vylučujeme spoluprácu s tými politickými stranami a kandidátmi, ktorí sú spájaní s extrémizmom, xenofóbiou či potláčaním základných ľudských práv a slobôd, ako aj s tými, ktorí sú zodpovední za nehorázne zneužívanie moci,“ skonštatovala hovorkyňa KDH Lenka Halamová.

Rokovania o kandidátoch a spoluprácach pre spojené komunálne a regionálne voľby sú podľa nej v rukách miestnych štruktúr hnutia. „Cieľom KDH je vstupovať do koalícií s hodnotovo blízkymi, overenými a na demokratických princípoch fungujúcimi stranami,“ doplnila.

Červené čiary

PS si podľa slov šéfky hnutia Ireny Bihariovej vytýčilo červené čiary. „Sú nimi pre nás fašistické strany ĽSNS a Republika a opozičné subjekty Smer a Hlas. Okrem týchto subjektov sme pripravení rozprávať sa s každým, kto má úprimný záujem pomôcť svojmu kraju, mestu alebo obci,“ uviedla.

Aliancia je podľa hovorkyne Kláry Magdeme „dostatočne silnou, kompetentnou a schopnou stranou, aby vo vybraných vyšších územných celkoch šla do volieb samostatne“.

Mimoparlamentná SNS tvrdí, že najväčšie prieniky voličov má so Smerom-SD, Hlasom-SD a KDH. „Keďže máme prienik programov, je to podobné aj v komunálnych voľbách,“ skonštatovala hovorkyňa Zuzana Škopcová.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM