han Zo Slovenska

Extrémne HORÚČAVY sú takmer na celom Slovensku: Pripravte sa na ZMENU! Kde udrú BÚRKY?

Horúčavy zasiahnu okrem severu takmer celé Slovensko. S vysokou teplotou nad 33 stupňov Celzia je potrebné v pondelok popoludní rátať na celej južnej polovici územia SR.

Ilustračný obrázok k článku Extrémne HORÚČAVY sú takmer na celom Slovensku: Pripravte sa na ZMENU! Kde udrú BÚRKY?
Zdroj: Milan Hanzel/Dnes24.sk

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti na popoludnie výstrahu prvého a druhého stupňa pre takmer celé západné Slovensko a južnú časť stredného a východného Slovenska.

Na väčšine územia, pre ktoré platí výstraha, možno očakávať medzi 13.00 až 18.00 h maximálnu teplotu vzduchu na úrovni 33 až 34 stupňov Celzia.

Podľa portálu imeteo.sk však môžu byť teploty ešte vyššie: "Na viacerých miestach vystúpia teploty nad hranicu +30 °C, pričom v južnej polovici Slovenska sa budú teploty pohybovať okolo +35 °C. V najteplejších lokalitách nášho územia sa môžu teploty vyšplhať až k hodnote okolo +37 °C.

Kde je úpek?

V okresoch Komárno, Nové Zámky, Levice, Krupina, Veľký Krtíš, Lučenec, Poltár, Rimavská sobota, Revúca, Rožňava, Košice, Trebišov, Michalovce a Sobrance platí výstraha druhého stupňa s možnosťou dosiahnutia teploty 35 až 37 stupňov Celzia.

„Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ upozorňujú meteorológovia.

Chráňte sa

Počas horúčav by mali ľudia denne vypiť aspoň jeden a pol až tri litre tekutín, deťom je potrebné pitie ponúkať. Pobyt na slnku je lepšie obmedziť na skoré ranné a podvečerné hodiny. Pripomína to Úrad verejného zdravotníctva SR, ktorý upozorňuje, že vysoké teploty môžu spôsobiť prehriatie organizmu a zdravotné komplikácie.

V exteriéri je vhodné chrániť sa vhodnou pokrývkou hlavy, slnečnými okuliarmi a krémom s vysokým ochranným faktorom proti UV žiareniu.

Večer to príde

Mimoriadne horúce dni vystrieda chladnejší vzduch a prídu aj búrky. „Medzitým, ako na našom území bude vrcholiť vlna horúčav, tak nad Českom a Rakúskom sa začnú vytvárať búrky na studenom fronte, ktorý počasie na Slovensku začne ovplyvňovať vo večerných hodinách,“ informuje imeteo.sk.

„Prvé prehánky, či búrky sa môžu vyskytnúť ešte v druhej časti popoludnia najmä v severnej polovici Záhoria. To hlavné nás však čaká až večer okolo 20:00,“ dodávajú na portáli imeteo.sk.

Ako ešte na spomínanom webe dodali, od západu z Rakúska sa nad západné Slovensko začne nasúvať rozsiahle zrážkové pole, na čele ktorého sa budú vyskytovať aj búrky. Od zajtra sa situácia s teplotami zmení. „V utorok čakajú tropické horúčavy už iba východné Slovensko. Od stredy potom teploty na našom území nepôjdu nad úroveň +30 °C,“ píše portál o počasí.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM