Magazín Cestovanie

EXTRÉMNE horúčavy v Európe: Obľúbené destinácie ZATVÁRAJÚ atrakcie, má byť cez 40 °C!

Viaceré krajiny južnej a juhozápadnej Európy očakávajú v najbližších dňoch teploty nad 40 stupňov Celzia. Horúčavy udrú aj v obľúbených destináciách Slovákov.

Ilustračný obrázok k článku EXTRÉMNE horúčavy v Európe: Obľúbené destinácie ZATVÁRAJÚ atrakcie, má byť cez 40 °C!
Zdroj: TASR/AP

Úrady v dotknutých krajinách prijali príslušné opatrenia vrátane požiadaviek na úpravu pracovného času či varovaní pre rizikové skupiny obyvateľstva. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúr DPA a AP.

Zavádzajú opatrenia

V Grécku, Turecku a na Cypre počas víkendu očakávajú teploty prevyšujúce 40 stupňov Celzia. V Aténach sa má ortuť teplomera už v piatok vyšplhať na 41 stupňov. Grécke ministerstvo kultúry prevádzkovateľom archeologických pamiatok vrátane Akropoly nariadilo, aby ich cez deň počas najväčších horúčav pre návštevníkov uzavreli.

Viaceré obce v Grécku i na Cypre zriadili klimatizované haly, kam sa ľudia môžu pred horúcim počasím uchýliť. Zamestnancom nariadili zostať pracovať z domu a zamestnávatelia majú upraviť pracovný čas, aby sa ľudia vyhli poludňajším horúčavám.

Opatrnosť majú podľa úradov zachovať aj staršie osoby, malé deti a ľudia s oslabeným zdravím. Obyvatelia by nemali zanedbať ani starostlivosť o domáce a opustené zvieratá. Grécke ministerstvo civilnej ochrany upozorňuje aj na zvýšené riziko požiarov počas najbližšieho týždňa.

Extrémy v Španielsku

Španielska meteorologická služba oznámila, že teplota až 45 stupňov Celzia môže zasiahnuť južné oblasti Pyrenejského polostrova, kde vydali varovania pred mimoriadne vysokými teplotami. Takéto teploty v pondelok už zaznamenali obci Loja neďaleko Granady v španielskom autonómnom spoločenstve Andalúzia. Namerali tam 44,5 stupňov Celzia. Teplotu nad 35 stupňov Celzia zaznamenali v stredu na viac než 100 meteorolo­gických staniciach v krajine.

Talianske ministerstvo zdravotníctva vydalo výstrahu pred vysokými teplotami pre starších ľudí a zraniteľné osoby v desiatich mestách.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze. Ďalšie aktuálne správy:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM