Technológie

Facebook dočasne ZMIERŇUJE pravidlá: Povolí príspevky o násilí voči ruským vojakom

Americká spoločnosť Meta Platforms vo štvrtok oznámila, že v spojitosti s ruskou inváziou na Ukrajinu dočasne zmierni svoje pravidlá.

Ilustračný obrázok k článku Facebook dočasne ZMIERŇUJE pravidlá: Povolí príspevky o násilí voči ruským vojakom
Zdroj: pexels.com

Novinka umožní v niektorých krajinách na svojich sociálnych sieťach Facebook a Instagram zverejňovať príspevky, ktoré vyzývajú na násilie voči ruským vojakom. Výzvy na násilie voči ruským civilistom však nepovolí. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP, Reuters a stanice BBC.

„V dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu sme dočasne povolili formy politického prejavu, ktoré by za normálnych okolností porušovali naše pravidlá, ako napríklad násilné prejavy ako ‚smrť ruským útočníkom‘,“ uviedla vo vyhlásení spoločnosť Meta Platforms, ktorá je materskou spoločnosťou sociálnej siete Facebook.

Civilistom nie

„Stále nedovolíme vierohodné výzvy na násilie voči ruským civilistom,“ dodala. Agentúra Reuters vo štvrtok oznámila, že mala možnosť nahliadnuť do e-mailov, ktoré Facebook odoslal svojim moderátorom obsahu.

Dočasné zmeny pravidiel týkajúce sa výziev na násilie voči ruským vojakom sa podľa jedného z týchto e-mailov vzťahujú na Arménsko, Azerbajdžan, Estónsko, Gruzínsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litvu, Poľsko, Rumunsko, Rusko, Slovensko a Ukrajinu.

Nie je to príliš?

Používatelia v niektorých krajinách vrátane Ruska, Ukrajiny a Poľska budú môcť zverejňovať príspevky, ktoré žiadajú smrť pre ruského prezidenta Vladimira Putina či bieloruského lídra Alexandra Lukašenka v prípade, že nebudú obsahovať ďalšie ciele či zahŕňať miesta a metódy, píše BBC.

Facebook a viaceré ďalšie technologické spoločnosti prijali opatrenia voči Rusku v reakcii na inváziu na Ukrajinu, pripomína AFP. Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií v piatok 4. marca oznámila, že ruské úrady zablokovali prístup k sociálnej sieti Facebook.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM