Technológie Magazín

Facebook oslavuje PLNOLETOSŤ! Najväčšia sociálna sieť vznikla pred 18 rokmi

Facebook dosiahol ďalší významný míľnik. Sociálna sieť, ktorá sa stala synonymom internetovej komunikácie, vznikla v izbe mladého univerzitného študenta.

Ilustračný obrázok k článku Facebook oslavuje PLNOLETOSŤ! Najväčšia sociálna sieť vznikla pred 18 rokmi
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Dnes snáď nenájdeme nikoho, kto by nepoznal Facebook. Jeho zakladateľ Mark Zuckerberg má dôvod na oslavu. Sociálna sieť totiž v týchto dňoch dosiahla „plnoletosť“.

Univerzitná sieť

Zuckerberg, vtedy mladý študent Harvardovej univerzity, spustil sociálnu sieť z priestorov svojej izby 4. februára 2004. Spoluza­kladateľmi projektu, ktorý pôvodne niesol názov The Facebook, boli Chris Hughes, Dustin Moskovitz a Eduardo Saverin.

Naprogramovanie sociálnej siete údajne trvalo iba dva týždne. Rovnaký čas potreboval Facebook, aby ho začala používať polovica študentov univerzity. Pre veľký úspech sa tvorcovia rozhodli spustiť Facebook aj na univerzitách Yale a Stanford. Popularita „univerzitnej“ platformy raketovo stúpala, a tak sa Mark Zuckerberg rozhodol sprístupniť svoju sieť všetkým používateľom s univerzitnou emailovou adresou.

Článok pokračuje pod fotografiou!

Pôvodná podoba Facebooku
Pôvodná podoba Facebooku - Takto vyzeral Facebook pár dní po spustení 12. februára 2004 / Zdroj: archive.org

Prelomové momenty

11. augusta 2006 prišiel prelomový moment. Facebook mohol začať používať ktokoľvek vo veku nad 12 rokov. Od tejto chvíle nastala doslova lavína. Globálne spustenie prišlo v čase, keď na našom internetovom trhu dominoval Pokec a komunikačný nástroj ICQ.

V marci 2009 bola spustená slovenská jazyková mutácia Facebooku.

Užívateľská základňa stále rástla. V polovici roku 2006 dosiahla 7 miliónov ľudí. Novú „hviezdu“ internetu si všimli aj vtedajší giganti Viacom, Microsoft a Yahoo! Posledná menovaná spoločnosť vycítila príležitosť a za Facebook ponúkla 1 miliardu dolárov. Na motívy príbehu Facebooku vznikol aj film s názvom Sociálna sieť (2010). V roku 2012 prišiel ďalší prelomový moment. Facebook dosiahol hranicu jednej miliardy používateľov. V rovnakom roku sociálna sieť vstúpila na burzu.

Smelé plány

Postupne sa z jednoduchej „nástenky“ stalo rozsiahle univerzum rôznorodých komunikačných a zábavných služieb. Facebook priebežne skupoval obľúbené internetové služby a v súčasnosti mu patrí napríklad Instagram, WhatsApp či Snapchat.

V závere roku 2021 Mark Zuckerberg oznámil veľké plány. Spoločnosť Facebook sa premenovala na Meta (samotná sociálna sieť si svoje meno ponechala) a chce vyvinúť metaverzum – digitálny svet vo virtuálnej realite.

V poslednom štvrťroku 2021 sa na Facebook denne prihlasovalo vyše 1,9 miliardy ľudí, pričom aspoň raz mesačne sa pripojilo viac ako 2,9 miliardy používateľov.

Prečítajte si tiež

Otestujte sa

Myslíte si, že vás Facebook už nemá čím prekvapiť? Overte si svoje vedomosti v našom zábavnom kvíze!

Kliknite SEM: 10 NAJ zaujímavostí o sociálnej sieti Facebook

V kvíze sa vám postupne zobrazí desať otázok. Ku každej máte na výber z troch možností, správna je, samozrejme, vždy len jedna. Avšak pozor, na odpoveď na každú otázku máte len 15 sekúnd.

Ak nestihnete odpovedať v limite, otázka bude hodnotená ako nezodpovedaná. Kvíz bude okamžite vyhodnotený a vy zistíte, na koľko otázok ste odpovedali správne.

Testujte a bavte sa

Kvíz môžete kedykoľvek opakovať a vylepšovať si svoje skóre. Výsledok kvízu môžete jednoducho, jediným kliknutím, zdieľať na Facebooku a pochváliť sa ním i vaším priateľom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ilustračné foto

Ďalšie zaujímavé čítanie

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM