Webnoviny - Svet

Fico chce centrálne verejné obstarávanie

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA BRATISLAVA 23. marca (WEBNOVINY) – Cestou ako stransparentniť verejné obstarávanie má byť podľa premiéra Roberta Fica naštartovanie centrálneho verejného obstarávania. Povedal to v utorok po stretnutí s predstaviteľmi Americkej obchodnej komory na Slovensku. Ako dodal, centrálnym verejným obstarávaním by sa eliminovali určité možnosti nehospodárneho nakladania s verejnými prostriedkami na jednotlivých ministerstvách.

„Privítal by som, aby predstavitelia komory všetky skúsenosti, ktoré majú s touto formou centrálneho verejného obstarávania, preniesli čo najrýchlejšie na pôdu ministerstva financií. V tomto duchu urobíme stretnutie s ministrom financií,“ konštatoval Fico. Samotné zavedenie tohto systému však už bude úlohou pre novú vládu, ktorú si premiér predstavuje ešte v užšom zložení oproti tomu súčasnému. „Ja by som privítal v novej vláde ešte menší počet strán, ako je teraz. Verím, že nové strany, ktoré budú tvoriť novú vládnu koalíciu, sa dohodnú na centrálnom verejnom obstarávaní,“ do­dal.

Zavedenie centrálneho verejného obstarávania môže pritom podľa Fica ušetriť milióny eur z verejných zdrojov. „Ak si zoberieme, že celkový objem verejného obstarávania sa blíži k 3 mld. eur, určite môžme hovoriť o niekoľkých percentách úspor. Predovšetkým to zvyšuje dôveru v túto formu nakladania s verejnými financiami,“ povedal Fico. V súvislosti so zvyšovaním transparentnosti verejného obstarávania pritom podľa neho nie je problém podporiť aj zmenu zákona o verejnom obstarávaní a zopakoval aj záujem naďalej ponechať Úrad pre verejné obstarávanie opozícii.

Konkrétne návrhy na sprehľadnenie verejného obstarávania však zatiaľ z utorňajšieho stretnutia predstaviteľov komory s premiérom nevzišli. „Nediskutovali sme konkrétne formy. Dohodli sme sa, že sa stretneme s pánom ministrom financií a dohodneme sa, čo je najvhodnejšia forma. Treba sa dohodnúť, čo sa dá realizovať ešte do volieb a prípadne čo sa dá podporiť budúcou vládou,“ povedal viceprezident Americkej obchodnej komory na Slovensku Peter Škodný.

Premiér sa s podnikateľmi dohodol, že s ministrom hospodárstva budú môcť prerokovať možné zmeny zákona o investičnej pomoci, ktoré by mohli priniesť väčšiu pružnosť tohto zákona vo vzťahu k zahraničným investorom.

Fico sa so zástupcami zahraničných investorov bavil aj o stave podnikateľského prostredia. Tí podľa neho nemajú záujem Slovensko opúšťať a naopak krajinu považujú za veľmi atraktívnu pre ďalšie investície. „Určite aj preto, že sme krajina, ktorá bude konkurencieschopná a sme krajina, ktorá na poslednú chvíľu zaviedla euro,“ konštatoval Fico.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM