Rastislav Búgel Zo zahraničia

Fico chce ZASTAVIŤ vojenskú pomoc Ukrajine: Vyjadrenie Kremľa nového premiéra NEPOTEŠÍ

Robert Fico sa nechal počuť, že je za "nulovú vojenskú pomoc Ukrajine". Kremeľ okamžite reagoval.

Ilustračný obrázok k článku Fico chce ZASTAVIŤ vojenskú pomoc Ukrajine: Vyjadrenie Kremľa nového premiéra NEPOTEŠÍ
Zdroj: TASR/Martin Baumann , TASR/AP

Nový slovenský premiér Robert Fico vo štvrtok (26. októbra) počas zasadania parlamentného výboru pre európske záležitosti povedal, že nebude hlasovať za žiadne ďalšie protiruské sankcie. „Ak majú byť sankcie také, že nás budú poškodzovať, tak nevidím žiaden dôvod podporovať čo i len odkaz,“ povedal Fico pred odchodom na dvojdňový summit Európskej únie v Bruseli.

Nulová vojenská pomoc

Ďalej zdôraznil, že Slovensko je pripravené pomáhať Ukrajine humanitárne a civilne. Je však proti ďalším dodávkam zbraní. "Ako predseda vlády budem podporovať nulovú vojenskú pomoc Ukrajine,“ uviedol.

Povedal, že najlepším riešením v konflikte na Ukrajine, by bolo „okamžité zastavenie vojenských operácií“ s tým, že „Európska únia by sa mala premeniť z dodávateľa zbraní na mierotvorcu.“

Zanedbateľný význam

Na vyjadrenie slovenského premiéra už reagovala aj Moskva, konkrétne hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Podľa ruskej tlačovej agentúry TASS povedal, že zámer novej slovenskej vlády na zastavenie vojenskej pomoci Ukrajine nebude mať výrazný dopad na priebeh vojenského konfliktu.

„Podiel Slovenska na poskytovaní zbraní (Ukrajine) nebol až taký veľký,“ povedal Peskov.

Hovorca Kremľa ďalej dodal, že konflikt na Ukrajine rozdúchava USA, no beh udalostí tým nezmení. „Hlavným kormidelníkom v tomto procese sú USA, v žiadnom prípade nie Kyjev. Čím dlhšie budú USA svojimi činmi prilievať olej do ohňa, svojou priamou angažovanosťou v konflikte, tým dlhšie to bude celé trvať. Ale nebude to schopné zmeniť priebeh udalostí. Rusko dosiahne svoje ciele,“ povedal Dmitrij Peskov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Facebook.com/Robert Fico
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM