Rastislav Búgel Politika

Fico pred summitom EÚ zopakoval svoj postoj: Podporí NULOVÚ vojenskú pomoc Ukrajine!

Robert Fico sa vyjadril, že nebude podporovať vojenskú pomoc Ukrajine. Rovnako nezahlasuje za sankcie voči Rusku, kým na stole nebudú analýzy ich dopadov na Slovensko.

Ilustračný obrázok k článku Fico pred summitom EÚ zopakoval svoj postoj: Podporí NULOVÚ vojenskú pomoc Ukrajine!
4
Galéria
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Robert Fico vo štvrtok (26. októbra) absolvoval rokovanie parlamentného výboru pre európske záležitosti. Uskutočnilo sa tesne pred odchodom Roberta Fica na dvojdňový summit Európskej únie v Bruseli.

Nulová vojenská pomoc

Zdôraznil, že nebude rokovať za žiadne sankcie proti Rusku, kým na stole nebudú analýzy ich dopadov na našu krajinu. Podľa Fica by návrh na sankcie mali priniesť pobaltské štáty. Informoval o tom denník Pravda. „Ak majú byť sankcie také, že nás budú poškodzovať, tak nevidím žiaden dôvod podporovať čo i len odkaz," povedal nový slovenský premiér s tým, že bude žiadať o doplnok takejto analýzy.

„Ako predseda vlády budem podporovať nulovú vojenskú pomoc Ukrajine,“ povedal ďalej Fico.

Znamenalo by to, že Slovensko by sa po Maďarsku mohlo stať druhou krajinou V4, ktorá odmietne dodávky zbraní na Ukrajinu. Nášmu východnému susedovi však chce pomáhať humanitárne a civilne: „Tam sme pripravení pomáhať s otvorenou náručou,“ povedal Robert Fico.

Ako dodáva Denník N, premiér na parlamentom výbore uviedol: "Po roku mastenia sa a zabíjania sa majú Rusi väčšie územné zisky ako Ukrajina. Tak mi vysvetlite, čo bude o rok. Veď vidíme, že to nemá vojenské riešenie.“

EÚ sa musí stať mierotvorcom

Podľa premiéra by bolo lepšie, keby Rusko a Ukrajina ďalších desať rokov radšej rokovali, ako by sa mali ďalej zabíjať.

"Postoj mojej vlády je, že okamžité zastavenie vojenských operácií je to najlepšie riešenie, ktoré pre Ukrajinu máme. Európska únia by sa mala premeniť z dodávateľa zbraní na mierotvorcu,“ cituje Ficove slová Pravda.

To, že by sa Rusko stiahlo z Krymu a okupovaných oblastí považuje predseda vlády za nerealistické predstavy. Podľa Fica Ukrajina nie je pripravená na vstup do EÚ. Podľa Denníka N premiér dodal, že jeho vláda nebude brániť tomu, aby raz bola členským štátom. Musí však splniť všetky podmienky ako krajiny pred ňou. Zároveň odmieta členstvo Ukrajiny v NATO.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Facebook.com/Robert Fico
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM