Politika

Fico označil aktuálne vyhlášky za segregačné. Smer-SD sa obrátil na Ústavný súd

Opozičný Smer-SD sa v pondelok obrátil na Ústavný súd (ÚS) SR pre dve vyhlášky vydané Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktoré zavádzajú nové protipandemické opatrenia.

Ilustračný obrázok k článku Fico označil aktuálne vyhlášky za segregačné. Smer-SD sa obrátil na Ústavný súd
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Na tlačovej konferencii o tom informoval šéf strany Robert Fico. Vyhlášky označil za segregačné. Dodal, že vyhlášky neriešia, ako bojovať s pandémiou a ich jediným cieľom je zvyšovanie očkovania.

Smer-SD žiada pozastavenie účinnosti oboch vyhlášok ako celku. Protiústavné sú podľa Fica ustanovenia týkajúce sa obmedzenia slobody pohybu a ďalších základných ľudských práv.

„Nikto nemôže atakovať tento zámer z titulu, že by sa Ústavný súd nemohol zaoberať súladom vyhlášok s ústavou. Už v predchádzajúcich rozhodnutiach Ústavný súd konštatoval, že rozhodnutia, ktoré prijíma ÚVZ v podobe vyhlášok, majú celoslovenskú pôsobnosť,“ skonštatoval Fico. Preto je podľa neho nepochybné, že ÚS ich môže posudzovať.

Fico zároveň vyzval ÚS, aby neodkladal rozhodnutia. Podnet posielajú aj prezidentke Zuzane Čaputovej. Vyhlášky podľa Fica zasahujú do základných práv a slobôd ľudí a v praxi budú spôsobovať ústavnoprávne ujmy.

Štát by mal podľa Fica poskytnúť všetkým nakazeným potrebnú liečbu a konzultáciu. Žiada tiež mobilizačný príspevok pre lekárov a zdravotníkov a zvýšenie ich platov.

Od pondelka platia vyhlášky pre potreby zosúladenia s novou verziou COVID automatu. Upravujú činnosť prevádzok a organizáciu hromadných podujatí.

Čo nové v politike?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM