Správy

Fico po voľbách: Nemám dôvod vyvodzovať zodpovednosť voči podpredsedom strany

Robert Fico sa po voľbách do VÚC konečne postavil pred novinárov. Vyjadril sa k neúspechu pri obsadzovaní pozícií predsedov krajov a poslancov.

Ilustračný obrázok k článku Fico po voľbách: Nemám dôvod vyvodzovať zodpovednosť voči podpredsedom strany
Zdroj: TASR

Predseda Smeru-SD a premiér Robert Fico by chcel pre stranu viac županov a krajských poslancov, ale taký je väčšinový systém a nedá sa s tým nič robiť. Vyhlásil to na piatkovom brífingu s tým, že Smer-SD aj po minulotýždňových voľbách zostáva naďalej rozhodujúcou politickou silou.

To, že sa k voľbám vyjadril až teraz, vysvetlil Fico tým, že si úmyselne zobral prestávku, aby pozoroval atmosféru po zverejnení volebných výsledkov. „Mal som pocit, že sme v krajine, kde je občianska vojna. Veľká časť redakcií mi spôsobom interpretovania výsledkov volieb skôr pripomínala stranícke centrály opozičných strán,“ povedal s tým, že Slovensko je jedna z najslobodnejších krajín na svete z hľadiska slobody tlače, ale slovenské médiá s tým nevedia narábať.

Na margo personálnych zmien v strane avizoval, že sa o tom bude hovoriť na decembrovom sneme v Martine. „Ale nemám dôvod vyvodzovať zodpovednosť voči žiadnemu podpredsedovi strany,“ uistil.

Fico poukázal na skutočnosť, že Smer-SD získal 88 krajských poslancov, čo je suverénne najviac spomedzi všetkých strán. „Chcem teda vedieť, ako môže byť fiasko pre stranu, ak získa najviac poslancov? Samozrejme, že by som chcel viac, ale trendy z hľadiska nástupu nezávislých kandidátov sú silné,“ tvrdí.

Premiér poznamenal, že napr. SaS získala len 3,6 percenta poslancov, OĽaNO okolo päť percent. „Môžete to interpretovať, ako chcete. Pýtam sa, či je debaklom, ak sme priamo zvolili dvoch županov za Smer-SD a podporili sme jedného v Banskej Bystrici? Jasné, že by som chcel viac, ale taký je väčšinový systém,“ zopakoval.

Ako predseda vlády sa poďakoval všetkým občanom, ktorí sa volieb zúčastnili. „Som presvedčený, že za tým boli aj otvorené výzvy troch najvyšších ústavných činiteľov, mobilizácia spočívajúca v náraste extrémizmu, ale aj štandardný súboj medzi stranami. Legitimita týchto volieb je vyššia ako v minulosti,“ povedal.

Slovensko podľa Fica aj v týchto voľbách potvrdilo, že je štandardnou demokratickou krajinou. „Nie sme žiadny mafiánsky štát, ale európska demokracia. Nikto v zahraničí nám nemôže vyčítať, že by sme tieto vnútorné demokratické procesy nevedeli zvládnuť,“ konštatoval.

Ako premiér preto zablahoželal všetkým, ktorí vo voľbách uspeli, ale aj tým, ktorí kandidovali a neuspeli. „Oceňujem aj porážku extrémizmu. Fašizmus sa nám tu plíži, preto výsledky volieb považujem za povzbudzujúce,“ do­dal.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM