Správy Regióny

Fico veľmi jasne o R2 a Soroške: Nezaujíma ma názor nejakého úradníka!

Gemerom sa šíri nespokojnosť voči štúdii Ministerstva financií, Hodnota za peniaze. K problematike zasadala vláda, toto je jej stanovisko.

Ilustračný obrázok k článku Fico veľmi jasne o R2 a Soroške: Nezaujíma ma názor nejakého úradníka!
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Výstavba rýchlostnej cesty R2 smerom od Zvolena na Košice bude pokračovať tak, ako je to naplánované v programovom vyhlásení vlády. Zhodli sa na tom dnes počas rokovania koaličnej rady lídri vládnych strán Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd.

„Veľmi jednoznačne sme sa dnes všetci traja prihlásili k tomu, že musíme splniť záväzok, ktorý sa týka vyhlásenia vlády SR, že chceme a budeme pokračovať vo výstavbe R2, pokiaľ ide o smer zo Zvolena do Košíc,“ zdôraznil predseda vlády a strany Smer-SD Robert Fico po zasadnutí koaličnej rady.

Zároveň doplnil, že ho „vôbec nezaujíma názor nejakého úradníka“. Narážal tým na predbežné stanovisko Útvaru hodnoty za peniaze z ministerstva financií, ktorý označil pokračovanie budovania rýchlostnej cesty R2 smerom na Košice v plnom profile za nerentabilné. Niekde napríklad odporúčal možnosť rekonštrukcie a rozšírenia súčasnej cesty I. triedy s tým, že na finálnom návrhu v súvislosti s touto cestou sa stále pracuje a hľadá sa riešenie, ktoré môže byť postavené skôr a lacnejšie ako pôvodný návrh rýchlostnej cesty v plnom profile.

„Máme to jasne napísané v programovom vyhlásení vlády a je povinnosťou každého z nás, kto máme na to vplyv, aby sme prijímali rozhodnutia, ktoré tento záväzok naplnia,“ dodal Fico. Očakáva preto od ministra dopravy Árpáda Érseka (Most-Híd), že pripraví všetky rozhodnutia v tomto duchu a že stavba R2 bude pokračovať tak, ako je to navrhnuté v programovom vyhlásení vlády.

Súťaž možno už o rok

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár súčasne zdôraznil, že vládna koalícia znovu potvrdila, že žiadne spomalenie alebo zastavenie výstavby tejto rýchlostnej cesty nebude. „Momentálne situácia vyzerá tak, že tento rok sa už môže vyhlásiť súťaž na ďalšiu časť R2 Lovinobaňa – Mýtna,“ avizoval Bugár. Následne ďalší rok sa podľa neho môžu v závislosti od financií súťažiť ďalšie tri časti, medzi nimi aj úsek s tunelom Soroška.

„Jednoznačne je to v rukách ministra,“ doplnil Bugár. Môže podľa neho zobrať do úvahy niektoré názory, ale v prvom rade by mali ľudia vidieť, že pre vládu je dôležité napomôcť tomu, aby nezamestnanosť klesala. Ak totiž štát chce podľa Bugára bojovať proti nezamestnanosti v tomto regióne, potrebuje tam dotiahnuť investorov, a tým pádom aj vybudovať cestnú sieť.

Súčasne aj strana SNS podľa jej predsedu Andreja Danka plne podporuje úmysel dostavby rýchlostnej cesty R2. „Hovorím stále, že infraštruktúra je pre Slovensko jednou z najdôležitejších priorít a som veľmi rád, že sme našli zhodu v tom, že nebudeme úradníckymi rozhodnutiami blokovaní pri investíciách,“ dodal Danko. On sám by podľa vlastných slov išiel aj oveľa odvážnejšie pri čerpaní úverových zdrojov do investícií do týchto oblastí.

Myslíte si, že sa R2 cez Gemer dotiahne do úspešného konca?

Nie

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM