Aktualizované MAK Správy Zo Slovenska

Ficove tvrdé slová: Zradca Pellegrini, podpredseda parlamentu nebudeš!

Predseda Smeru vraj už má prichystané mladé tváre. Vysvetľoval aj chľast a "kamošky".

Ilustračný obrázok k článku Ficove tvrdé slová: Zradca Pellegrini, podpredseda parlamentu nebudeš!
Zdroj: TASR
Mal by Robert Fico ostať predsedom Smeru-SD?

NIE

„Národ má vždy rád zradu, ale nenávidí zradcov,“ takto začal tlačovú konferenciu Robert Fico. Reagoval ňou na odchod 11 poslancov zo Smeru-SD. Ako zdôraznil, to, čo urobili, bolo „absolútne neslušné“.

Bývalý premiér tiež povedal, že strana sa dlhodobo pripravovala na zásadné zmeny. Preto mu vraj „príbeh Pellegriniho a jeho ľudí“ nesedí.

Považuje to za úmyselné rozbíjanie ľavice, alebo ohromné hodnotové rozdiely. „Pracujem už dva roky na systémových zmenách, pokiaľ ide o Smer,“ hovorí.

Vzdajte sa funkcií

Fico od odídencov očakáva, že sa vzdajú všetkých funkcií predsedov výborov a Pellegrini aj miesta podpredsedu parlamentu. „Nikdy v živote nebudem kandidovať na post podpredsedu parlamentu,“ dodal Fico.

Miesto nich má náhradníkov aj vo vedení strany. Hovorí o totálnej zmene a šancu chce dať „tridsiatnikom“. „Chcem tam mladé tváre, opäť postavíme tieňový kabinet,“ vyhlásil poslanec Fico s tým, že situácia sa dorieši už v najbližších dňoch.

Jeho pôsobenie a pozíciu v strane však odkryť nechcel. Pripustil ale „zmenu svojho postavenia v strane“, a že „hľadá vhodný model“. Dodal, že nebude utekať a „nebude predstaviteľom zrady.“

Fico tiež kritizoval Pellegriniho odídencov za to, že aj po ohlásení odchodu naďalej ostávajú v strane, ale že on ich vyhadzovať nebude.

Kičura a alkohol

Na novinársku otázku, či bol Kajetán Kičura jeho osobným priateľom a osobným nominantom sa vyslovil, že bol nominantom Smeru a k zadržaniu bývalého šéfa Štátnych hmotných rezerv sa vyjadriť už nechcel.

Fico sa nevyjadril ani k otázke, ako dlho chce ostať v politike, a či necíti zodpovednosť za stav v strane. Hovorí, že nemôže „cítiť zodpovednosť za ich zradu“.

Značne nervózne reakcie mal Fico aj pri otázkach ohľadom jeho zdravotného stavu a nadmerného užívania alkoholu. „Prepáčte, ale opäť prekračujete akékoľvek hranice. Športujem na dennej báze, nešírte, prosím, klebety.“

„Kamoška“ Katka z Hiltonu

Fico objasňoval aj svoj vzťah k „priateľke“ Kataríne Szalayovej, ktorá je čakateľkou na prokuratúre, a ktorá, rovnako ako on, si užíva majetok nad rámec svojich oficiálnych príjmov.

„A čo mám sedieť s mladými chlapcami, pre Boha?“ opýtal sa Fico, ktorého pred rokmi odfotografovali ako si užíva v jednom z bratislavských klubov pre homosexuálov a LGBTI ľudí.

„Ste normálni už? Čo je na tom už, že si sadnem niekde a porozprávame sa s nejakými dievčatami,“ hovorí nervózny Fico a dodáva, že „Katarína Szalayová je jedno šarmantné, inteligentné dievča a vždy mu bolo cťou sa s ňou stretnúť. Do môjho súkromia nechoďte, nechoďte,“ zdôraznil ženatý expremiér.

Niekoľko krát boli Fico a Szalayová pristihnutí, ako sa vytrácajú z bratislavského hotela Double Tree by Hilton, ktorý patrí oligarchom Jurajovi Širokému a Jozefovi Brhelovi, či v luxusnom zámočku vo Vinosadoch.

Informácie o ich vzťahu priniesli Denník N a Plus 7 dní.

Odchody

V stredu (17. 6.) oznámilo ďalších desať poslancov za Smer-SD, že sa pridáva k projektu expremiéra Petra Pellegriniho, ktorý prednedávnom oznámil, že v strane končí.

K Pellegrinimu sa pripojili podpredsedovia strany Richard Raši a Peter Žiga, členka predsedníctva Denisa Saková a tiež poslanci Ľubica Laššáková, Ján Ferenčák, Matúš Šutaj Eštok, Peter Kmec, Erik Tomáš, Róbert Puci a Ján Blcháč. Pellegrini verí, že číslo nie je konečné, a že do septembra sa im podarí stranu zaregistrovať.

Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM