Kultúra

Filmový svet smúti: Počas rybačky ZOMREL uznávaný OSCAROVÝ scenárista

Svet filmu prišiel o talentovaného scenáristu ovenčeného oceneniami. Zomrel pri tom, čo miloval.

Ilustračný obrázok k článku Filmový svet smúti: Počas rybačky ZOMREL uznávaný OSCAROVÝ scenárista
Zdroj: TASR , Pexels.com

Vo veku 86 rokov zomrel v sobotu počas rybačky na Novom Zélande britsko-americký scenárista židovského pôvodu David Seidler, ktorý sa podieľal na desiatkach televíznych produkcií v USA a za scenár k historickej dráme Kráľova reč (2010) získal Oscara.

Pre portál Deadline.com to potvrdil jeho dlhoročný manažér Jeff Aghassi, informuje TASR na základe správy webu t-online.de.

Celkovo film Kráľova reč, v ktorom Colin Firth stvárnil britského kráľa Juraja VI., získal štyroch Oscarov vrátane kategórií najlepší film a najlepšia réžia (Tom Hooper).

Sťahovanie počas vojny

David Seidler sa narodil v roku 1937 v Londýne. Bol jedináčik a jeho rodina v tom čase patrila k britskej strednej triede. Na začiatku druhej svetovej vojny sa s rodičmi presťahoval do mestečka Lingfieldu a neskôr do New Yorku. Po príchode do USA sa Seidler začal zajakávať, preto mu jeho rodičia dali počúvať rozhlasové prejavy britského kráľa Juraja VI., ktorý mal tiež túto rečovú chybu.

Zajakávať prestal, až keď bol tínedžer.

Bohatá kariéra

V New Yorku chodil Seidler do školy so slávnym filmovým režisérom Francisom Fordom Coppolom (84). Neskôr prestúpil na Cornell University. Svoje prvé scenáre napísal v 60. rokoch, bolo medzi nimi aj niekoľko epizód seriálu The Adventures of Seaspray (1967).

Seidler sa okrem iného podieľal na scenároch filmov Onassis, najbohatší muž sveta (1988), Tucker: Muž a jeho sen (1988) či Kráľ a ja (1999). Jeho veľký prielom však prišiel až s Kráľovou rečou, ktorá získala aj nomináciu na Zlatý glóbus a filmovú cenu britskej televíznej a filmovej akadémie.

David Seidler bol niekoľkokrát ženatý. Zanechal po sebe syna Marca a dcéru Mayu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM