Svet Rôzne Technológie

Firmy sú zraniteľné v IT bezpečnosti: Doplácajú na zlyhania obchodných partnerov

Bezpečnostné incidenty spôsobené tretími stranami spôsobujú podnikom najväčšie straty.

Ilustračný obrázok k článku Firmy sú zraniteľné v IT bezpečnosti: Doplácajú na zlyhania obchodných partnerov
Zdroj: TASR

Kybernetická ochrana tak naberá ďalší rozmer a firmy si musia popri investíciách do vlastných bezpečnostných opatrení dávať pozor aj na zraniteľnosti svojich obchodných partnerov či dodávateľov. Ukázal to prieskum spoločnosti zaoberajúcej sa počítačovou bezpečnosťou.

Investície do kybernetickej bezpečnosti vzrástli oproti minulému roku z 56 % na 63 %. Spoločnosti po celom svete začali vnímať tieto investície ako strategické.

Podiel prostriedkov určených na kybernetickú bezpečnosť neustále rastie a dnes už vo veľkých korporáciách dosahuje takmer štvrtinu (23 %) z ich celkových IT rozpočtov.

Podľa aktuálnych štatistík, malé a stredné podniky zaplatili v tomto roku v priemere 87 800 USD (74 055 eur) za zotavenie sa z jedného bezpečnostného incidentu. V roku 2016 to bolo 86 500 USD. V prípade veľkých podnikov bol nárast výdavkov nutných na nápravu škôd spôsobených kyberútokom ešte oveľa markantnejší, a to z 861 000 USD v roku 2016 na 992 000 USD v tomto roku.

Navýšenie rozpočtov by však bolo len časťou riešenia. Najväčšie škody majú totiž na svedomí incidenty spôsobené obchodnými partnermi a ich zlyhaniami. Malé a stredné podniky zaplatili až takmer 140 000 USD za bezpečnostné narušenia, ktoré ochromili hostiteľskú infraštruktúru tretích strán. Vo veľkých podnikoch sa tieto škody pohybujú na úrovni necelých 2 miliónov USD, pričom išlo vo väčšine prípadov o útoky zamerané na dodávateľov, s ktorými firmy zdieľali svoje dáta alebo incidenty, ku ktorým došlo kvôli nedostatočnej úrovni ochrany partnerských firiem.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM