Správy Krimi

Nová Bezpečnostná stratégia: Rieši hybridné hrozby i kybernetické útoky a terorizmus

Hybridné hrozby, kybernetické útoky či terorizmus aj to sú problémy, ktoré rieši nová Bezpečnostná stratégia SR. Vláda SR dnes schválila jej návrh.

Ilustračný obrázok k článku Nová Bezpečnostná stratégia: Rieši hybridné hrozby i kybernetické útoky a terorizmus
Zdroj: TASR

Nová aktualizovaná podoba stratégie, na ktorej pracovali odborníci z viacerých ministerstiev pod vedením rezortu diplomacie, prináša definovanie bezpečnostných záujmov SR, charakteristiku bezpečnostného prostredia, v ktorom sa nachádzame a odpočet rizík a hrozieb, na ktoré je štát pripravený reagovať a riešiť. Nadväzuje na platnú stratégiu prijatú v roku 2005.

Cieľom dokumentu je reagovať na zásadné zmeny bezpečnostného prostredia a nové bezpečnostné hrozby. Jeho kľúčovým prvkom je kontinuita proeurópskej a proatlantickej orientácie bezpečnostnej politiky SR založenej na širokej politickej zhode. V otázke vzťahov EÚ a NATO s Ruskou federáciou sa v dokumente uvádza, že pokračuje záujem o dialóg s Ruskom k bezpečnostným otázkam.

Zhoršenie bezpečnostného prostredia

Štátny tajomník rezortu diplomacie Ivan Korčok v septembri uviedol, že hlavným dôvodom potreby aktualizácie tohto dokumentu je významné zhoršenie bezpečnostného prostredia, na čo musí Slovensko reagovať. Zároveň upozornil na to, že jej aktualizácia bola potrebná aj z dôvodu nových tzv. hybridných hrozieb. „Ide o zmiešaný spôsob boja, kedy nepotrebujú takpovediac vojaci vyjsť von z kasární, napriek tomu sú štáty ohrozené, nefungujú základné funkcie štátu,“ spresnil Korčok.

Ako už bolo uvedené Slovensko v dokumente taktiež jasne potvrdzuje, do akého spoločenstva štátov patrí a ako má zadefinované vlastné bezpečnostné záujmy. „To podstatné je, že chceme vlastnú bezpečnosť budovať tak, že zdieľame toto bremeno, ale zároveň by sme to nedokázali bez našich spojencov, a to sú krajiny, ktoré sú členmi EÚ a NATO,“ dodal.

Zmeny pre ďalšie dokumenty

Na samotnú Bezpečnostnú stratégiu SR bude nadväzovať Obranná stratégia SR, ktorú má na starosti ministerstvo obrany. Aktualizovať bezpečnostnú a obrannú stratégiu SR sa súčasná vláda zaviazala v programovom vyhlásení. Podľa neho by sa zmeny mali dotknúť aj ďalších obranných dokumentov s cieľom zefektívniť fungovanie systému obrany štátu. Aktualizované znenie bezpečnostnej stratégie musí po vláde schváliť Národná rada SR.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM