Adela Fruckova Kultúra

Fotky, ktoré nepotrebujú komentár: 10 dôvodov, prečo navštíviť Žilinu

Ocitli ste sa už v situácii, keď k vám dorazila návšteva zo vzdialenejších kútov krajiny alebo dokonca zo zahraničia a vy ste im mali poukazovať mesto? Alebo ste už aspoň rozmýšľali nad tým, kam by ste ich v takom prípade zaviedli? Pozrite si našich 10 tipov, čo sa v Žiline naozaj oplatí vidieť.

Ilustračný obrázok k článku Fotky, ktoré nepotrebujú komentár: 10 dôvodov, prečo navštíviť Žilinu
Zdroj: TIK Žilina

Žilina je pre rodákov krásne mesto a tvrdia to aj mnohí turisti, ktorí sem už zavítali. Nachádza sa tu množstvo kultúrnych pamiatok, ale aj iné zaujímavosti a pozoruhodné miesta. My vám teraz prinášame výber desiatich z nich, i keď vynechať niektoré nebolo vôbec jednoduché. Čo sa v Žiline rozhodne oplatí vidieť? Tieto aj iné zaujímavé informácie vám poskytne TIK Žilina, aj v rámci Potuliek Žilinou.

1) Burianova veža

Nachádza sa na ulici Horný Val, tesne vedľa veže farského kostola. Jej osud je spojený s menom majiteľa hradu Strečno v rokoch 1526–1529 Buriana Svetlovského z Vlčnova, ktorý vtedy bol aj dedičným richtárom Žiliny. Odjakživa bol z nej úžasný výhľad a je tomu tak i teraz. Ak si ho chcete vychutnať aj vy, dopredu treba kontaktovať TIK Žilina

2) Balustráda a Socha sv. Cyrila a Metoda

Prechod medzi dvoma najhlavnejšími námestiami v Žiline je dnes už akoby symbolom mesta. V tomto priestore sa pred 100 rokmi nachádzal svah riečnej terasy Váhu, na ktorom bol cintorín, fara a farská záhrada ohradená kamenným múrom. Múr bol zbúraný v roku 1869 pre zlepšenie priechodu medzi kostolom a školou, ktorá bola v miestach dnešného divadla. Vznikol tak jediný priamy priechod z námestia cez Burianovu medzierku na dnešnú Pivovarskú ulicu.

3) Katakomby

Kedysi v nich pochovávali ľudí, neskôr uskladňovali potraviny, za vojny zachránili židovské deti a dnes ich môžu navštíviť turisti. Pivnice pod Mariánskym námestím v Žiline vyrážajú dych svojou veľkosťou a tajomnosťou. Viac vám o nich však porozpráva milovník histórie Michal Chudík z TIK Žilina, ktorý vám po oslovení rád predloží celú záhadami opradenú históriu.

4) Železničná stanica

Pôvodná železničná stanica bola vybudovaná v roku 1870, prvý skúšobný vlak Košicko-bohumínskej železnice prišiel na stanicu 20. decembra 1870. V súčasnosti je na budove železničnej stanice vľavo od hlavného vstupu umiestnená pamätná tabuľa. Táto pripomína odchod železničných transportov výrobno-priemyselného družstva Interhelpo do vtedajšieho Sovietskeho zväzu, kde pomáhali budovať priemysel v strednej Ázii. Dnes je budova síce ošarpaná, no farebné vitráže sú doteraz spomienkou na niekdajšiu honosnosť stanice.

5) Národná ulica

Vznikla až na konci 19. a začiatkom 20. stor. Spájala stanicu Košicko-bohumínskej železnice s mestom. Pôvodne sa volala Kossuthova, potom T. G. Masaryka, Andreja Hlinku, SNP (1945–1990) a teraz Národná. Ulica v Žiline, ktorá najviac „preodela“ svoje pomenovanie. „Masaryčku vybudovali zvačša židovskí obchodníci ako klasickú obchodnú ulicu, ako spojenie starého mesta a stanice,“ hovorí o histórii ulice Michal Chudík.

6) Rosenfeldov palác

Patrí medzi najkrajšie secesné pamiatky na Slovensku. V minulosti mal tento objekt povesť najkrajšej budovy v meste. Po vzniku prvej Československej republiky tu sídlila Žilinská obchodná banka. Rosenfeldov palác bol v roku 2009 vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Mesto Žilina plánuje budovu zrekonštruovať a zriadiť v nej reprezentatívne priestory.

7) Synagóga

Funkcionalistická architektúra s maurskými prvkami zaraďuje synagógu medzi ojedinelé stavebné pamiatky na Slovensku. Vysoké náklady na výstavbu tejto honosnej synagógy spôsobili, že za jedno trvalé miesto na sedenie sa platilo až 10 000 vtedajších korún. Dnes čelí neologická synagóga obrovskej rekonštrukcii a čaká aj na vašu podporu.

8) Žilinské „Áčko“

Projekt žilinskej reálky vytvorili Emil Somló a Ambrus Orth v roku 1909. Originálna dokumentácia v rozsahu 12 výkresov, a to pôdorysy, pohľady, pozdĺžne a priečne rezy, situácia a stavebné detaily je uložená v Maďarskom krajinskom archíve v Budapešti. Dnes, žiaľ, budova „A“ chátra, no niet pochýb, že historická budova bývalej žilinskej reálky je architektonicky zaujímavým svedkom svojej doby.

9) Rakúsko-uhorská banka

Budovu bývalej filiálky Rakúsko-uhorskej banky postavili v roku 1912 v štýle neoklasicizmu na vtedajšej Barošovej ulici (Baross utca). Po roku 1919 to bola Hurbanova ulica č. 27, v súčasnosti Legionárska ulica č. 1 (do roku 1992 Švermova ulica). „Je to vlastne niekdajšie biznis centrum, spolu s Bankou a Reálkou vytvárajú zaujímavý komplex výrazných verených budov, vlastne už od Finančného paláca a pošty. Bolo to také nové centrum v medzivojnovom období,“ približuje bohatú históriu Chudík.

10) Mestské divadlo (Reprezentačný dom)

Budovu postavilo Mesto Žilina a na jej priečelí boli tri erby – slovenský štátny znak, pápežský a žilinský. Budova Mestského divadla vznikla v rokoch 1942–1945 ako Reprezentačný dom mesta aj ako Rímsko-katolícka ľudová škola. Novú budovu v štýle talianskeho neoklasicizmu začal projektovať architekt Ferdinand Čapka a František Eduard Bednárik, ale budovu nakoniec postavili podľa zmien navrhnutých opavským rodákom Ottom Reichnerom.

FOTO: 10 miest v Žiline, ktoré sa rozhodne oplatí navštíviť
10
Galéria
Zdroj: TIK Žilina
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM